×

Regisztráció

Anime: ARIA The ANIMATION

ARIA The ANIMATION © Amano Kozue • Hal Film Maker

ARIA The ANIMATION (TV, 2005)

アリア

Hossz: 13 rész
Műfaj: dráma, hétköznapi, fantasy, sci-fi, seinen

Rendezte: Sato Junichi
Eredeti mű: Amano Kozue
Írta: Fujisaki Ayuna, Yoshida Reiko
Karakter dizájn: Koga Makoto
Zene: Club Choro, Senoo Takeshi
Stúdió: Hal Film Maker

Hivatkozások: ANN, AniDB

Kapcsolódó címek:
ARIA The NATURAL (TV, 2006)
ARIA the ORIGINATION (TV, 2008)

Értékelések: (13 szavazat, átlag: 8.31) részletek

ARIA The ANIMATION © Amano Kozue / Hal Film Maker
Napfényben csillogó tenger, egy város, amely a vízre épült, egy olyan hely, ahol gondolák suhannak mindenfelé. Ez Aqua világa, ahol a Velencét idéző csónakok, és környezet (nem véletlen, hogy Neo-Veneziának hívják) éppoly megszokott, mint az űrkikötők, vagy az időjárászabályzó-állomások. Egy ilyen világban a gondolákkal történő utasszállítás több, mint mesterség, már művészet, amelyben több különböző társaság versenyez egymással, miközben azok, akiknek ez az életük, élik mindennapjaikat.
A történet az egyik ilyen társaság, az Aria fiatal gyakornokának, Mizunashi Akari-nak az ébredésével kezdődik. Bár akkor épp ő az egyetlen, aki tartja a frontot az irodában, azért zajlik az üzlet. :-) Az egyik hívás egy kissé szarkasztikus, de ismerős férfitól jön, a másik egy nem kevésbé furcsa kislánytól, aki Akari kolléganőjét, Alicia-sant keresi. Rövidesen viszont már mindketten Neo Venezia vizein csónakáznak, bemutatva az ismeretlennek egy olyan világot, amelyet korábban nem ismert...
Ebben a merőben egyedi, mégis ismerős környezetben dolgoznak a főszereplők, vagyis a "gondolások" (Undine). Ahogy derűs vidámsággal telnek napjaik, folyamatosan szereznek új barátokat egy-egy út során. A munkájuk ugyanis nem csak abból áll, hogy egyik helyről a másikra ringatják a fizető kuncsaftokat, de a város varázslatosan szép utcáit is megmutatják. És bár sajátos kontrasztot alkotnak régi időket hangulatát idéző gondolák, és épületek, a távoli jövőt sugalló eszközök (többek között lábakat növesztett csonkított rakétának látszó repülő motorokat), mégis jól megférnek együtt. A fiatalabbak pedig vágyakozva gondolnak arra, hogy egyszer majd ők is önállóan vezethetnek gondolát...

A sorozat rövidsége ellenére nagyszámú szereplőt vonultat fel, elsőként Mizunashi Akari-val találkozhatunk közülük, aki az Aria társaságnál van. Mindig vidám, kedves lány, aki hasonlít egy kicsit az Azumanga Daioh Osaka-jára. Gyakran küld e-mailt Ai-channak, akivel az első részben találkozik. Barátja, Aika Granzchesta szintén gyakornokként dolgozik a Himeya társaságnál, egyúttal ő az örököse. Néha kicsit fennhéjázó, és egy kicsit álszent, de amúgy rendes lány. Harmadikként csatlakozik hozzájuk Alice, egy elég zárkózott tanonc. Erős hajlama van a pesszimizmusra, és grimaszolásra, ő egy harmadik brancsnál, az Orange Planetnél dolgozik.
Mindegyiküknek megvan a maga főnöke, akiket "A Három Vízitündérként" is szoktak nevezni. Akari esetében ez Alicia-san, egy nagyon kedves, kiegyensúlyozott hölgy, az a típus, aki sosem akad fönn semmin. Érdekes párost alkotnak Akira-channal, aki amolyan őrmester típus, és egy kicsit féltékeny Alicia népszerűségére. Ettől még kedvelik egymást, csak ezt Akira nem szívesen vallaná be. Alice-nak pedig Athena a "főnöke". Elképesztően szórakozott típus, és ügyetlen is néha, viszont gyönyörűen tud énekelni. Sajnos csak ritkán bukkan fel, de az mindig érdekes szokott lenni.

A kivitelezést sajátos módon oldották meg néhány téren. Az opening, és az ending is szépnek mondható, de nem különösebben érdekes egyik sem, bár ügyesen vetíti előre a sorozat jellegét. Ez a zenéjére is igaz, olyan típusú, amely inkább megnyugtatja a nézőt, mintsem izgatná.A szinkronhangok viszont kifejezetten jók, illenek a szereplők külsejéhez, és azok személyiségéhez is. Ez leginkább Alice-nál, és a három fiatalabbnál vehető észre, mivel ők láthatók a legtöbbet.
Az animáció minősége pedig elég... érdekes. Általában véve nagyon szép, a karakterek, az épületek, a környezet mind szépen néz ki. Ugyanakkor a készítők erős hajlamot éreztek arra, hogy a szereplők külseje időnként egyik pillanatról a másikra átváltson nevetségesbe, ami többnyire valamilyen vicces megjegyzés miatt van. Ez önmagában még nem volna gond, mert feldobja a hangulatot egy kicsit, csak sajnos ez elég gyakori, és így már nem olyan vicces. Ettől eltekintve nincs vele baj, főleg a vége felé válik igazán széppé.
A karakterdizájn is jó lett, sikerült egy többé-kevésbé egyedi, mégis egyforma csapatot megalkotni. Az egyenruhák hasonlósága elég feltűnő lesz már az elején, az pedig mókás érdekesség, hogy mindegyikük neve "A" betűvel kezdődik... és még milyen figurák vannak rajtuk kívül.
Az epizódok között nincs komolyabb összekötő szál, szinte minden rész egy új nap (vagy éjszaka) történéseit mutatja be. És tekintve, hogy az Aria nem kifejezetten akciódús (a mindennapi életre alapul), lefekvés előtt pont ideális... :-).
A műfaja is ezekből tevődik össze. A mindennapi élet szépségei, némi vígjátékkal, és érzelmekkel, ebből áll az Aria - The Animation. Mivel tényleg nincs benne semmi akció, vagy ilyesmi, ezért tulajdonképpen bármilyen korosztálynak ajánlani tudom, és azoknak, akik most ismerkednek az animékkel. Számukra minden bizonnyal tetszeni fog Aqua békés, barátokkal teli világa, amely látszólagos egyhangúsága ellenére is kellemes kikapcsolódást nyújthat.
Írta: trickypriest
trickypriest értékelése: 8 (nagyon jó)
2006.12.05.
34302 olvasás

Ismertető értékelése:
3.00 (megfelelő), 1 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

ARIA The ANIMATION © Amano Kozue • Hal Film Maker

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.