×

Regisztráció

Anime hírek

Hirosimai atomtámadás emléke

2018.08.07. | írta: iskariotes | 157 olvasás | 0 hozzászólás
Augusztus 6-án került sor a világ első nukleáris csapására ami Japán szenvedett el.
Japán idő szerint reggel 08:15 perckor a császárság egész területén megállt az élet és mindenki csendes főhajtással emlékezett meg a világtörténelem első nukleáris támadására ami 1945. augusztus 6-án következett be.
A Hirosima városára az Enola Gay nevű B-29-es amerikai bombázó dobta le a gyilkos szerkezetet. A Little Boy (Kisfiú) nevű bomba azonnal több tízezer ember életét oltotta ki. A sérülések és a radioaktív sugárzás következtében az év végéig közel 140.000 ember halt meg.

Hirosimában, a Béke Emlékparkban Matszui Kadzumi, a város polgármestere azt mondta, hogy olyan világot kell teremteni, amelyben nincsenek atomfegyverek. Kifejtette, a világban több mint 14 ezer atomrobbanófej van, amelyek miatt megismétlődhet Hirosima tragikus története. Hangoztatta, egyes országok ünnepélyesen hivatkoznak nemzeti érzületükre, miközben nukleáris fegyvereik modernizációjával foglalkoznak ahelyett, hogy a nukleáris leszerelés útjára lépnének. Az egocentrikus nacionalizmus jelenlegi előretörésével és az atomfegyverek modernizálódásával visszatér az a feszültség az országok közé, amit a hidegháború óta nem láthattunk - mondta Hirosima polgármestere, Macui Kazumi.

Abe Sinzo kormányfő beszédében kevésbé éles hangnemet ütött meg, és ez tükrözi, hogy mennyire megosztott a japán társadalom a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban. Japán nem írta alá tavaly azt az ENSZ-egyezményt, amely betiltja az atomfegyverek gyártását, tárolását és bevetését, hasonlóan több más országhoz, amely arra hivatkozik, hogy Észak-Korea nukleáris fenyegetést jelent.

"Az utóbbi években egyértelművé vált, hogy nagy különbség van az egyes országok között a az atomfegyverek számának csökkentéséhez való hozzáállásukban" - mondta Abe, anélkül, hogy utalt volna az ENSZ-egyezményre. "Hazánk türelmesen azon van, hogy híd legyen a két országcsoport között, és élére álljon a nemzetközi közösség erőfeszítéseinek" - tette hozzá a kormányfő.
A kormányfő ezt hagyományosan minden évben elmondja, de most más színezetet ad ezeknek a szavaknak, hogy az Egyesült Államok Donald Trump vezetésével jelentős szimbolikus lépéseket tesz a Koreai-félsziget atommentesítéséért, és a folyamatot Japán is támogatja. Más kérdés, hogy a jelek szerint Észak-Korea nem tartja a szavát, és folytatja atomprogramja fejlesztését.

A városba összesen 85 országból érkeztek a megemlékezésre. Jelen volt Európai Unióból érkezett vendégekkel, de olyan nukleáris hatalmak is képviseltették magukat mint Franciaország, az Egyesült Királyság valamint az Amerikai Egyesült Államok és az Orosz Föderáció. A Kínai Népi Köztársaság nem fejezte ki együttérzését. Ugyan akkor Törökország és Mianmar első alkalommal vett részt ilyen eseményen.

Videók:
Hír TV beszámolója
M1 összeállítása

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.

Kiemelt hírek

2019 tavaszi szezon

A 2019-es tavaszi szezonban kezdődő új anime TV sorozatok, megjelenő filmek, OVA-k valamint ONA-k és speciálok. ...

További hírek

Zongorakoncert Miyazaki Hayao rajzfilmzenéiből

A februári koncert után itt a folytatás. ...

Gödöllői Anime Klub meet

A Gödöllői Anime Klub újabb találkozóra hívja az anime kedvelőket. ...

Kecskeméti Anime meet

A Bács-Kiskun megyei animés klub taliján a Mob psycho 100 kerül terítékre. ...

Szél támad a Cirkóban

A Japánspecialista Klub filmelemzéssel egybekötött mozizásra hívja az anime kedvelőket. ...