×

Regisztráció

Anime: Bishoujo Senshi Sailor Moon

Bishoujo Senshi Sailor Moon © Toei Animation

Bishoujo Senshi Sailor Moon (TV, 1992)

美少女戦士セーラームーン

Sailor Moon

Varázslatos álmok

Hossz: 46 rész
Műfaj: akció, vígjáték, romantikus, dráma, fantasy, magical-girl, shoujo

Rendezte: Sato, Junichi
Írta: Naoko Takeuchi
Karakter dizájn: Ito Ikuko, Tadano Kazuko
Zene: Arisawa Takanori
Stúdió: Toei Animation

Hivatkozások: ANN, AniDB

Kapcsolódó címek:
Bishoujo Senshi Sailor Moon R (TV, 1993)
Bishoujo Senshi Sailor Moon R: The Movie (movie, 1993)
Bishoujo Senshi Sailor Moon S (TV, 1994)
Bishoujo Senshi Sailor Moon S: The Movie (movie, 1994)
Bishoujo Senshi Sailor Moon SuperS (TV, 1995)
Bishoujo Senshi Sailor Moon Super S Sailor 9 Senshi Shuuketsu! Black-Dream-Hole no Kiseki (movie, 1995)
Bishoujo Senshi Sailor Moon Sailor Stars (TV, 1996)

Értékelések: (116 szavazat, átlag: 8.33) részletek

Bishoujo Senshi Sailor Moon © Toei Animation
A Sailor Moon egy klasszikus anime, ráadásul nagyon híres is, mégis tapasztaltam már hogy voltak anime rajongók akik még sosem hallottak róla, ezért döntöttem úgy hogy erről is kell leírás, hiszen alapműnek számít. A Sailor Moon tulajdonképpen Naoko egyik kezdeti mangájának számított, ám rövid időn belül nagyon népszerű lett, és az első híres magical girl animeként került be az animék történelmébe. Műfaját tenkintve nem csak egyszerű shoujo, hanem magical-girl elemeket is tartalmaz, és a mai napig nagy népszerűségnek örvend Japánban (ami igen nagy szó ahhoz képest hogy milyen régi anime). A története hosszú, és több részre bomlik, egész pontosan öt sorozat jött ki belőle, három movie és három special (rövid-film). Ezeken kívül pedig még sok-sok musical és élő szereplős Live action sorozat is készült belőle, ez is bizonyítja mennyire híres és befutott műről van szó. A sztori fő vonala végig követi a mangát (18kötet), bár sokszor eltérőbb, és könnyedebben kezeli a szereplőket mint a manga, ami súlyosabb, és sokszor sokkal komorabb.

Az első sorozat címe Bishoujo Senshi Sailor Moon, a főszereplője pedig Tsukino Usagi, aki átlagos 14 éves diáklány életét éli Tokyoban: nagyon hisztis, pocsék jegyei vannak, imád aludni és zabálni, egyszóval nagyon életvidám. A történet kezdetén belebotlik egy fekete cicába, akinek egy félhold van a homlokán, és akiről kiderül, hogy beszélni is tud, a neve Luna. Elárulja Usaginak, hogy Usagi valójában egy harcosnő, Sailor Moon, akinek a szeretet és az igazság nevében kell harcolnia, ugyanis a gonosz erői a Dark Kingdomban már készülődnek arra, hogy felébresztvén Metallia királynőt letarolják a Földet. Usagi nem igazán hisz Luna szavainak, ám természetesen hamar bele kell törődnie abba, hogy ő a kiválasztott, akinek harcolnia kell. Lassanként titokzatos szörnyek tűnnek föl a városban, és energiát gyűjtve törnek az emberek életére. Sailor Moont természetesen nem kell félteni, ugyanis a kezdeti csetlései-botlásai után hamarosan segítőtérsakat is kap: Mizuno Amit/Sailor Mercuryt, a zsenit, Hino Reit/Sailor Marsot, a szúrós és makacs papnőt, Kino Makotot/Sailor Jupitert, az erős de nagyon jószívű lányt, és végül a már akkor is híres hőst, Sailor V-t, valódi nevén Sailor Venust, akiről kiderül hogy hozzájuk hasonló 14 éves lány, civilként pedig Aino Minakonak hívják. Az ötös, élükön Sailor Moonnal tehát megpróbálja megakadályozni a katasztrófát, és harcba indul. Ráadásul az összecsapások során Usaginak mindig a segítségére siet egy titokzatos álarcot viselő férfi is... A sorozat folyamán fény derül a szereplők közös múltjára, és a Ginzuishou (ezüst kristály) hatalmas erejére, amellyel később Usagi fog harcolni, és amelyet az ellenség meg akar kaparintani.

Mindenképp ez az egyik legjobb sorozata a Sailor Moon történetének. A grafika (mivel viszonylag régi anime) természetesen nem a legszebb, de a tényleg klassz sztori ezt ellensúlyozza, ráadásul az első sorozat miatt még az újdonság erejével is hat. Az információk lassanként derülnek ki az ellenségről, és bár az egy napra/egy szörny történetvezetés sajnos szerepet kap benne, mégse válik a sorozat unalmassá, mert a karaktereket ezek által lehet igazán megszeretni, és megismerni, így a sorozat végén fáj a búcsú tőlük. Nagyon sokszínű is, a szerelmi szálak teljesen jól vannak összefűzve a vígjáték jelenetekkel, és ugyanakkor olyan részeket is találhatunk amik nagyon drámaira sikerültek. A szinkronszínészek munkája kiemelkedően jó, a sorozat zenéje pedig kétségtelenül a legjobbak közé sorolható. Biztos sokaknak nem fog tetszeni a rózsaszín világa, esetleges giccses dolgai, valamint a néha tényleg gyér grafikája miatt, de a történetvezetése és a karakterei örök életre keltek, szinte legendák már, és ezek szerintem minden morgolódásért kárpótolják az embert ^_^ egyszóval tényleg alapmű (nem csak) shoujo rajongóknak!
Írta: MaKo
MaKo értékelése: 10 (mestermű)
2004.10.14.
30581 olvasás

Ismertető értékelése:
4.50 (kiváló), 2 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Bishoujo Senshi Sailor Moon © Toei Animation

Hozzászólások:
Alapmű, és nálam máig a kedvencek között van.
#1 | 2011.09.04. | írta: Andro
Hozzászólás írásához jelentkezz be.