×

Regisztráció

Anime: Kidou Senshi Gundam

Kidou Senshi Gundam © Sunrise / Sotsu Agency

Kidou Senshi Gundam (TV, 1979)

ファーストガンダム

Mobile Suit Gundam


Hossz: 43 rész
Műfaj: akció, dráma, sci-fi, mecha, háború, shounen

Rendezte: Tomino Yoshiyuki
Írta: Yatate Hajime, Tomino Yoshiyuki
Karakter dizájn: Yasuhiko Yoshikazu
Zene: Watanabe Takeo, Matsuyama Yuji
Stúdió: Sunrise, Sotsu Agency

Hivatkozások: ANN, AniDB

Kapcsolódó címek:
Kidou Senshi Zeta Gundam (TV, 1985)
Kidou Senshi Gundam 0080: Pocket no Naka no Senzou (OVA, 1989)
Kidou Senshi Gundam F91 (movie, 1991)
Shin Kidou Senki Gundam W (TV, 1995)
Kidou Shin Seiki Gundam X (TV, 1996)
∀ Gundam (TV, 1999)
Kidou Senshi Gundam SEED (TV, 2002)
Kidou Senshi Gundam 00 (TV, 2007)

Értékelések: (11 szavazat, átlag: 7.82) részletek

Kidou Senshi Gundam © Sunrise / Sotsu Agency
79 év telt el az első űrkolónia építése óta. Az emberiség fele immár a kolóniákon él és hadban áll az anyabolygóval. A Zeon kolónia függetlenségi háborúja totális háborúvá növi ki magát az Föderációs Földi Erők és a kolóniákat bekebelező Zeoni királyság között. Ebben a zavaros időszakban jelennek meg a kolóniák legerősebb fegyverei, a Mobile Suitok. Ezeknek a hatalmas nukleáris energiával működő humanoid robotok tűzereje önmagában felér egy űrromboló hajó erejével, manőverező képességük és sebességük jóformán legyőzhetetlenné teszi őket.
Amuro Ray egy 15 éves fiú, aki az Föderációs Földi Erőkkel szövetséges Side7 kutatókolónián él. Amikor a Zeon megtámadja a kolóniát, Amuro a földi erők egyetlen Mobile Suit prototípusának fülkéjében keres menedéket, azonban barátai védelmére működésbe hozza a hatalmas robotot, a GUNDAM-ot és egymaga visszaveri a támadást. Ettől kezdve a GUNDAM és a hajója a Fehér Bázis a Zeon egyik fő célpontjává válik, Amuroék pedig elindulnak a Föld felé, hogy a Föderáció űrnaszádjához csatlakozzanak.

A Mecha az animékben már a kezdetektől jelen volt, azonban a Gundam egy hatalmas mérföldkő a történetében, hatása máig érződik. A hangsúly a hatalmas robotokról az emberi kapcsolatokra és a háborúra helyeződik, ahol a robot csak egy eszköz, a fegyver. A Gundam egyszerre mutatja a mellékes, de kidolgozott technikai szál mellett az emberi és a politikai szálat is, átfogó képet ad az univerzumról. A Gundam egy igazi háborús dráma, ami az egyént akár mint a katonát, akár mint a szenvedő civilt helyezi az előtérbe.

A Gundam grafikája nem kortalan, fénykorában sem volt csúcsminőségű, a több, mint negyed évszázados alkotás grafikailag mára már igencsak elavultnak számít, és akár zavaró is lehet. A zene pedig kifejezetten idegesítő, de ha valaki hajlandó egy kis időutazásra, egy igazán remek történettel lehet gazdagabb. A karakterek nagyszerűre sikeredtek, persze a jellemük nem teljesen a mai divatnak megfelelő, de ez csak érdekesebbé teszi őket.

Mindent összevetve a Mobile Suit Gundam egy igazán remek anime, amit minden mecha-rajongónak érdemes megnézni. Az univerzum méltán megérdemli a 10 sorozatot, 15 filmet és 5 OVA-t, ami napjainkig készült hozzá, valamint a "japán StarTrek" kitűntető címet. Értékelésemet a grafikán és a zenén kívül egyedül az a tény rontotta, hogy a folytatás még jobb lett.
Írta: zdanee
zdanee értékelése: 8 (nagyon jó)
2006.02.12.
55559 olvasás

Ismertető értékelése:
Nincs elég szavazat.
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Kidou Senshi Gundam © Sunrise / Sotsu Agency

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.