×

Regisztráció

Anime: Shin Kidou Senki Gundam W

Shin Kidou Senki Gundam W © Yatate Hajime / Tomino Yoshiyuki • Sunrise

Shin Kidou Senki Gundam W (TV, 1995)

新機動戦記ガンダムW

Mobile Suit Gundam Wing


Hossz: 49 rész
Műfaj: akció, dráma, sci-fi, mecha, háború, shounen

Rendezte: Ikeda Masashi
Eredeti mű: Yatate Hajime, Tomino Yoshiyuki
Írta: Sumisawa Katsuyuki
Karakter dizájn: Murase Shukou
Zene: Ootani Kou
Stúdió: Sunrise

Hivatkozások: ANN, AniDB

Kapcsolódó címek:
Kidou Senshi Gundam (TV, 1979)
Kidou Senshi Zeta Gundam (TV, 1985)
Kidou Senshi Gundam 0080: Pocket no Naka no Senzou (OVA, 1989)
Kidou Senshi Gundam F91 (movie, 1991)
Kidou Shin Seiki Gundam X (TV, 1996)
∀ Gundam (TV, 1999)
Kidou Senshi Gundam SEED (TV, 2002)
Kidou Senshi Gundam 00 (TV, 2007)

Értékelések: (17 szavazat, átlag: 7.12) részletek

Shin Kidou Senki Gundam W © Yatate Hajime / Tomino Yoshiyuki / Sunrise
Az év az "After Colony" szerinti 195-dik. A Föld immár majdnem két évszázada nem az emberiség egyedüli otthona; kolóniák sokaságát hozta létre. Ezeknek a telepeknek a lakossága sok mindenben eltért a földiektől (bár több más Gundam-sorozattal ellentétben, ezúttal biológiai eltérésről nincs szó), és alacsonyabb lélekszámuk valamint magas technikai fejlettségi szintjük miatt az ellentétek kialakulása elkerülhetetlen. A Föld központi igazgatási szerve a "United Earth Sphere Alliance", amely a Föld legtöbb országát magában foglalja, igyekszik kiterjeszteni a hatalmát a kolóniákra, persze színleg az igazság és a béke nevében. A békésebb és katonailag gyenge, ám fejlett kolóniák titkos ellenakcióba kezdenek: Az "Operation Meteor" keretében teljes titokban 5 harcost küldenek a Földre a legfejlettebb harci robotok, a Gundam-ek pilótáiként. Mindeközben a színfalak mögött a földi erők egyik titkos félkatonai szervezete, az OZ is akcióba lendül, hogy a Gundam-ek által okozott káoszt a saját céljaira használja fel...

Ez az 1995-ös sorozat volt az első a több mint 25 éves Gundam animék közül, amely egy alternatív univerzumot mutatott be, ezért önmagában is tökéletesen élvezhető. Stílusát tekintve mecha, tehát a hangsúly az óriásrobotokon, és ezek egymás elleni küzdelmén van. Azonban a sorozat jóval több ennél: a háborúval, mint jelenséggel és az emberi természet részével legalább annyira foglalkozik, mint a politikai intrikával és a kormányzati rendszerek váltakozásaival.
Mint az a Gundam-univerzumban megszokott, nincs előre meghatározott "jó" és "gonosz" oldal, a néző gondolkodásra, és személyes állásfoglalásra, majd alkalmasint ennek felülbírálatára van kényszerítve nem egyszer a sorozat során. Van olyan szereplő, aki legalább négyszer oldalt vált, és a néző még ezután sem lehet igazán biztos benne, hogy érti a motivációit. Történet fronton tehát nem érheti szó a ház elejét, eléggé fordulatos, bár semmi igazán új vagy forradalmian egyedi megoldással nem operál. Mint sok 50+ részes sorozatnál, itt is megfigyelhetően van egy "szenvedős" rész, amikor a középtávú események / csattanók már lezajlottak, de a finálé még messze van, és ilyenkor a sztori csak lassan döcög.

A rajz / animáció a mű korához képest nem rossz, bár mint az egyéb Gundam-ekben is megfigyelhető, sok az ismétlés. Néhol nagy a kontraszt, például látszik, hogy a Wing-Gundam rajzaira rengeteg időt szántak, másra pedig korántsem eleget.
A zenéért elismerés illeti a szerzőt, igazán hangulatos, önmagában is hallgatható számokat alkotott, amelyek legtöbbször jól illenek a jelenetekhez. A hangeffektek viszont már egy alacsonyabb szintet képviselnek, kissé a kor számítógépes játékait idézik egyes robbanások, valamint (bár ez nem feltétlenül hiba, de elgondolkodtató) szinte teljesen egyeznek a nagyjából egyidőben készült "Mobile Suit Gundam: The 08th MSteam" anime hangjaival. A szereplők hangjai nem rosszak, de ezen a téren semmi kiemelkedővel nem találkozhatunk, viszont érdemes megemlíteni, hogy ez a sorozat azon kevesek közé tartozik, amelynek nem csak hogy elviselhető, de egyenesen jó az angol szinkronja!

A karakterábrázolás egy hosszabb animében kiemelten fontos, és ezen a fronton fedezhető fel talán a legtöbb hiányosság az animében. Van néhány nagyon jól kidolgozott, ötletes karakter (Lady Une, Treize, a csak késöbb megjelenő Dorothy, vagy akár Zechs, bár róla illik a teljesség kedvéért megjegyezni, hogy ő tribute a korábbi Gundam-sorozatok egyik figurája, Char előtt), de ők messze nem kapnak elég teret, de legalábbis annyit semmiképp, amennyit a figurájuk megérdemelne. A főszereplők (az öt srác és Relena) viszont bosszantóan klisésre sikeredtek, Relena esetében pedig talán az egyetlen olyan szereplőt sikerült megalkotniuk a készítőknek, aki az összes nézőt idegesíti (saját, nem reprezentatív felmérés persze :) ). Van mogorva gyilkológép, jófej vicces fiú, visszahúzódó filozófus, félénk jószívű arc... mindet láttuk már valahol.

Mivel az ismertető végére maradtak a negatívumok, ezért talán úgy tűnhet, ez egy rossz sorozat, ám ez koránt sincs így. Jóra értékelem a negatívumok ellenére is, mivel az összhatás alapvetően pozitív, engem meg tudott fogni a sorozat a jobb szereplőivel, a világgal és a mögöttes gondolatiságával. A politikai intrikák is eléggé okosan vannak kitalálva ahhoz hogy lekössék a figyelmet, és az ember elnézze a sztori helyenkénti logikai bakugrásait.
Azoknak ajánlom, akik kedvelik a mecha-sorozatokat és nem idegenkednek némi "Szuperrobot" beütéstől. A Látványos harcok és a politikai intrika kedvelői biztosan nem fognak csalódni, ám aki a jellemfejlődést és a valósághű karakterábrázolást tartja többre, az jobb ha másfelé keresgél.
Írta: Sephiroth
Sephiroth értékelése: 8 (nagyon jó)
2007.02.04.
37376 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 1 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Shin Kidou Senki Gundam W © Yatate Hajime / Tomino Yoshiyuki • Sunrise

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.