×

Regisztráció

AoiAnime Közösségi Blog

Saki 11. rész

2009.06.28. | írta: paTKany | téma: Saki | 3416 olvasás
2:30 - Kelet 1. kör
Dora indikátor kő:九
Hisa kövei:二五3899①④④⑦⑧発北
Hisa húzása:⑤
Nagyon rossz osztás 5-6 követ is ki kell benne cserélni, el lesz vele Hisa. Ennek ellenére egészen jól jöttek utána a kövek Hisának, mert a 7. húzás után már így nézett ki a kősor előtte:五38999④④④⑤⑥⑦⑧ amihez egy 三-t húzott. Kicsit bánkódhatott ezután, hogy eldobta korábban a 二-t, mert így már nem tud sort építeni akkor ha később egy dorát (一) húz. Ennek ellenére beépítette a 三-t a kövei közé, mert az 五-hez azért passzolt, míg a szóló 3 teljesen felesleges volt. Az előzetes félelmei egyébként bejöttek, mert tényleg dorát húzott a következő körben. Annak ellenére, hogy nagyon lecsökkentek az esélyei egy újabb 二-re amihez ráadásul ezután már csak húzásból juthat megtartotta az 一-t és a 8-t dobta el. A tenpait pedig ezután egy 四-l érte el, de nem úgy ahogy közönség gondolta volna. A felhördülés oka pedig a következő volt.
Hisa választott tenpaija:一 三四五 999 ④④④ ⑤⑥⑦
Optimális tenpai:三四五 999 ④④④⑤⑥⑦⑧
Mi a különbség a kettő között? Nos a Hisa által választott tenpaiból csak úgy lehet mahjong, ha egy 一 jön hozzá, ami ráadásul itt dora kő, szóval eléggé esélytelen, hogy valaki eldobja olyankor amikor valaki riichiben van. Az optimális tenpai viszont egy ritka jó állású öt oldalon nyitott (③⑤⑥⑧⑨) várólistát eredményezett volna. És ez még nem minden, mert amikor Hisa elhelyezte a riichi pálcikáját a helyén, látszott jól az asztal tartalmából, hogy Satomi és Hajime is eldobott pár körrel korábban egy 一-t, ami azt jelenti, hogy Hisa az egyetlen egy játékban maradt példányra tette fel a riichijét.
Egy hosszú flashback után (amelyben megkaptuk a magyarázatot arra, hogy miért játszik Hisa a kisebb esélyű tenpaira) tértünk vissza a játszmához.
Bundo-san kövei:⑥⑦5678一二二二六七八
Bundo-san húzása: piros 5
Két dolog is látszik ebből (azon túl, hogy Bundo-sannak nincs szerencséje): Az egyik az, hogyha eldobja az 一-t akkor tenpaiba kerül, a másik pedig az, hogy Hisának a korábban említett 二-re zéró esélye lett volna. Mindenesetre pont az az eldobott 二 ami miatt Hisa korábban mérgelődött okozta Bundo-san vesztét. Racionálisan megközelítve a táblaállást Bundo-san szemszögéből az olvasható ki belőle, hogy Hisa a dobásai alapján pinzura vár, míg az 一 bár dora kő teljesen biztonságos dobásnak néz ki, mert kettő már kiment így triplája nem lehet belőle senkinek és sort se lehet építeni belőle, mert a 二-k helyzete is pontosan ismert. Bundo-san ugyan tanulmányozta Hisa korábbi játékait, de mégis elhessegette azt a gondolatot magától, hogy Hisa majd egy párra fog várni. RIICHI!
RON!
Egy korábbi bejegyzésben már említettem, hogy Hisához ragadnak a dora kövek, nos ezúttal is ez történt. Bár osztáskor egyetlen egy sem volt nála, de a végére valahogy mégis lett neki négy belőlük, mert az ura-dora indikátor is 九 volt.
Riichi, ippatsu, 4 dora, összesen 6 han haneman 12000 pont.
Még valami. Miután ez megvolt megmutatták nekünk a többiek kezének tartalmát is.
Hajime kövei:③③③③④⑤⑧⑧⑧五八八4
Satomi kövei:三四⑤⑤⑥⑥⑦⑨⑨⑨678
Összenézve ezt és az asztal tartalmát a korábbi lehetséges optimális várólistával, egészen érdekes eredményre jutunk.
③: mind a négy Hajiménél volt
⑤: egy Hisánál, egy Hajiménél, kettő Satominál
⑥: egy Hisánál, kettő Satominál, egy Bundo-sannál
⑧: egy Hisánál, három Hajiménél
⑨: három Satominál, egy az asztalon
Tehát ha Hisa az optimális utat választja akkor biztosan nem nyer, mert mindenki pinzut gyűjtött és nem dobták volna el neki egyik hiányzó követ sem. Ezek után mondja nekem valaki, hogy a Sakiban nem érdekes a mahjong. :P

10:29 - Kelet 2. kör, 11. húzás, Hisa az osztó
Dora indikátor kő:三
Bundo-san kövei:45677788二三四七⑤ (az ⑤ és az 5 pirosak)
Bundo-san húzása:六
Hisa kövei:333456四五六④⑤⑤⑥ (az egyik ⑤ piros)
Hajime kövei:②③344556五六八八八
Satomi kövei:⑥⑦⑦三三四四五22288 (az 五 piros)
Az asztalon pedig sok honor és záró kő mellett néhány pinzu köztük egy ⑤, Bundo-san előtt egy 2, és Hisa előtt utolsó dobásként egy egészen érdekes 7-es.
A helyzet tehát kb. ugyanaz, mint az előbb. Hisa feladott egy ötoldalú várólistát (24578) egy párvárakozásért amelyből már csak egy van kint és az is dora. Mindössze annyi volt a különbség az előző körhöz képes, hogy ezúttal nem mondott be riichit. Az is jól látszik, hogy itt sem nyert volna az ötös listával, mert ezúttal mindenki souzut gyűjtött, és az is teljesen nyilvánvaló, hogyha bemondta volna a riichit akkor Bundo-san tutira nekiáll megbontani a sorát és elkezd inkább (egyébként veszélyes) 7-t szórni, mintsem kiadja a piros ⑤-t a kezéből. Így viszont, hogy nem volt riichi és mindenki előtt volt eldobott pinzu meg merte kockáztatni a dolgot. RIICHI!
RON!
Hisa mahjongja:333 456 四五六 ④⑤⑥ ⑤⑤
Tanyao, sanshoku, 3 dora, ismét 6 han haneman, de osztóként már 18000 pontot ér.

14:16 - Kelet 2+2. kör, 10. húzás, továbbra is Hisa az osztó
Hisa kövei:34445六六七八八⑤⑥⑦ (az 5 piros)
Hisa huzása:七
Dora indikátor kő:⑥
Tsumo, tanyao, iipeiko, 2 dora, összesen 5 han mangan 3*4000+3*200=12600 pont. Első ránézésre úgy tűnt, mintha pinfu is lenne benne, de azért nincs, mert Hisa ismét kis esélyű zárt várakozást választott.

18:00 - Kelet 2+3. kör, 10. húzás, még mindig Hisa az osztó
Hajime állította meg végül Hisa sorozatát ezzel a tsumóval: 二三四 八八 ⑥⑦⑧ 345 456 (dora indikátor: 北, ura-dora indikátor: 二).
Riichi, ippatsu, tsumo, tanyao, pinfu, 1 dora, 6 han haneman 3300+3300+6300=12900 pont.


P.S.
Ryuumonbuchi Touka "desuwa" számláló: 3 (16:52, 17:09, 20:14).
Eddigi részek során összesen: 19.

---

Az alkalmazott rövidítések a kövekhez:
pinzu: ①②③④⑤⑥⑦⑧⑨
souzu: 123456789
manzu: 一二三四五六七八九
sárkányok: 中白発
szelek: 東南西北

Hozzászólások:
Hehe. Csak így háttal mertem képet betenni róla, nehogy leégessen még a végén monitorokat.
#2 | 2009.07.01. | írta: paTKany
megjegyzés: Hajime iszonyatosan HAWT volt abban a cuccban visszaemlékezésnél ><
#1 | 2009.07.01. | írta: novalisk
Hozzászólás írásához jelentkezz be.