×

Regisztráció

AoiAnime Közösségi Blog

Mokke 4. rész

2007.11.11. | írta: Hikari | téma: Mokke | 3339 olvasás
A mindig vidám Mizuki
Bocsánatkérés a fiúktól
Iida-san

Mizukit végig idegesítették a nevető szellemek...
Még otthon is kinevették.
Indul a futás (vajon milyen hosszú lehet egy általános iskolai maraton?)

Iida-san előzésekor még hangosabb lett a káröröm.
Mizuki kiturbózott
Legyőzte Iida-sant és a szellemeket is.

Mizuki iskolájában közeledik az általános iskolások maratoni futóversenye. Mizuki jó futó, úgyhogy nagyon szeretné megnyerni a versenyt. Korán indul az iskolába, hogy gyakorolhasson. Csakhogy Mizuki az előző nap elfelejtette, hogy ő felelős az osztályterem takarításáért, úgyhogy a teremben a helyette dolgozó két fiú, Takatsu és Kasama kicsit mérgesen várnak rá. Mizuki bocsánatot kér, és saját figyelmetlenségén is nevetve, viccesen megnyugtatja a fiúkat. Azonban egy Iida Tomoko nevű lány hirtelen megzavarja a beszélgetést, és megjegyzést tesz Mizukire, amiért mindig csak nevet a problémákon és a saját felelősségén. Mizuki kicsit megbántva érzi magát, de hamar elfelejti a dolgot barátnője, Hisao javaslatára.

Az iskola után Hisaoval ketten nézelődnek és nevetgélnek egy üzlet előtt, amikor egy goromba kinézetű nő halad el mellettük. Mizuki hirtelen valami nagyon rossz dolgot érez. Azt gyanítva, hogy megint megszállta egy démon, a ház előtt várja meg Shizurut. De Shizuru nem lát rajta semmi szokatlant. A nagyapa azonban nem olyan biztos ebben, és ahogy Mizuki elszakadt szerencsecédulája is mutatja, mégis csak történt valami. Hamarosan kiderül, mi szállta meg Mizukit: egy csapat szellem, akik ettől kezdve folyton körülveszik és kinevetik. Szegény Mizuki aludni sem tud tőlük, az iskolai napját pedig teljesen tönkreteszi a sok kárörvendő kacaj. Az addig nevetős Mizukinak hirtelen semmi kedve nem lesz többet nevetni. Shizuru megpróbálja kideríteni, hogyan lehetne előzni a szellemeket, de kudarcba fúl a próbálkozás.

Elérkezik a maraton napja, de a szellemek még mindig nem tágítanak Mizuki mellől, így nem túl jók a kilátásai a győzelemre, ráadásul pont Iida lesz a legveszélyesebb ellenfele. Shizuru megtudja nagyapjától, hogy a szellemek, amik megszállták Mizukit, nem jókedvükben nevetnek. A nevetésnek ugyanis számtalan fajtája létezik. Mizukit az "Urei" szállta meg, vagyis az aggodalom, a rosszkedv nevetése, ami ősidők óta gyötri az embereket, és ami ellen a legjobb gyógyír az alkohol, mert elfeledteti az emberrel a problémákat, fájdalmat.

Eközben elindul a maraton, és Mizuki a kárörvendő nevetések ellenére egészen jól halad. Tomoko persze szorosan a nyomába szegődik, és megpróbálja kifárasztani Mizukit, akinek amúgy is megvan a baja a szellemekkel. Tomoko sikeresen az élre tör, de ekkor Mizuki hirtelen megnyugszik, és szétáradó kellemes érzés keríti hatalmába: a mozgás öröme, a futás során érzékelhető boldogság fogja el. És ez bizonyul az alkohol mellett a másik gyógymódnak az Urei ellen. Mire Mizuki feleszmél, nemcsak hogy megnyerte a versenyt, de a szellemnek sincs nyoma. Tomoko elismeri a vereséget, Mizuki pedig rájön, hogy valahol legbelül talán tényleg mérges volt és szorongott egy kicsit.

Hozzászólás (0)

Mokke 3. rész

2007.10.27. | írta: Hikari | téma: Mokke | 3233 olvasásRövid visszaemlékezés adott betekintést Shizuru gyerekkorába, amikor először kezdett tudatosulni benne, hogy látja a szellemeket. Kislányként borzasztóan megijedt a félelmetes alakok látványától. Amikor a nagyapja rájött, hogy Shizuru képes látni a szellemeket, úgy döntött, megkéri Shizuru szüleit, hogy hadd maradjon náluk a kislány egy ideig, amíg ők elfoglaltak az újszülött Mizukival. Shizuru tehát azóta a nagyapjáék házában lakik, nagyapja tanította meg rá, hogyan birkózzon meg a sokszor váratlanul felbukkanó félelmetes jelenségekkel. Arra is megtanította, hogy ne beszéljen róluk senkinek, mert ezeket csak ő látja.

Egy reggel Shizuru és legjobb barátnője, Aki épp vásárolnak, amikor Shizuru félelmetes szellemet lát meg egy láthatóan fáradt férfi mögött. A lény a férfit követi. Kiderül, hogy a férfi Aki bátjya, aki egy ideje furcsán viselkedik. Mindig jó tanuló volt, de mióta egy vizsgán elbukott, teljesen beletemetkezett a tanulásba, és csak a közelgő vizsgáira koncentrál, teljesen elfeledkezve a szüleiről és húgáról. Aki szeretné, ha testvére újra a régi lenne.

Shizuru nagyapjához fordul, hátha lehetne tenni valamit a nagy szörny ellen, akinek ráadásul félelmetes fogai vannak, és mintha egyre csak nőne. De a nagyapa figyelmezteti, hogy a szellemeket sokszor jobb békén hagyni. Ha valakit követnek, annak megvan az oka, és a személy dolga, hogy elbánjon vele, vagy megadja nekik magát, ha eljön az idő.

De Shizuru nem tud belenyugodni a tétlenségbe, hiszen Akiról van szó. Másnap reggel elszalad a nagyapjához a földekre, és mégegyszer megkéri, segítsen neki. Végülis a nagyapa enged Shizuru kérésének, és beleegyezik, hogy szertartás során szembesítse aki testvérét a szellemmel. Ennek ellenére ismét figyelmezteti Shizurut, hogy szellemek mindig lesznek, akár rosszak, akár jók, és hozzátartoznak az emberek életéhez, ezért a legjobb nem beleavatkozni a dolgok egyensúlyába. Még akkor sem, ha épp barátról van szó.

Aki tehát elviszi bátyját Shizuruék házához, ahol a nagyapa megkezdi a szertartást. Néhány perc után rögtön meglátja a probléma és a félelmetes szellem gyökereit a fiú lelkében. Féltékenység és megszállottság hívta elő a szellemet, aki csak arra vár, hogy a fiú kudarcot valljon, és rávethesse magát. Miután a nagyapa szembesítette a problémával, ami elől végig menekült, Aki bátyja saját maga is láthatja a szellemet, amitől borzasztóan megijed. De így, hogy képes volt szembenézni a problémával és önmagával, a nagyapa tisztelettel imádkozik, és mindketten megkérik a szellemet a távozásra.

Az eset szerencsésen végződött, de azt is láthattuk a részből, hogy hogy Shizuru helyzete nem könnyű. Bár gyerekkora óta lassanként megtanult együttélni a képességével, sokszor még mindig nem tudja, hogyan kezelje azt, van-e joga beleavatkozni mások dolgába csak mert olyasmit lát, amit más nem.

Ezt eddig nem említettem, de a Mokke nagyon hangulatos háttérzenékkel rendelkezik, amiket tradicionális japán hangszereken adnak elő. Ez igazán hatásosan támasztja alá az eseményeket, misztikus légkört ad, ami eddig talán ebben a részben volt érezhető a leginkább.

Hozzászólás (0)

Mokke 2. rész

2007.10.12. | írta: Hikari | téma: Mokke | 3194 olvasás
Álmos Mizuki :)
Elszúrta a kanji tesztet, mert álmos volt.

A kis csoport a feladaton gondolkodik. Aranyos iskolai kép.
Mizuki mindent megcsinált egyedül
A megérdemelt édesség. Én is kérek.

A fiúk megharagudtak
A Mokke egyike a kevés animének, amiben tudnak macskát rajzolni.

Mizuki sokmindenben szeretne a nővérére hasonlítani. Például ő is szeretne másoknak segíteni. De nem mindegy, hogy valóban segítünk másoknak, vagy csak fontosnak szeretnénk tűnni. Ezt Mizuki is megtanulta ebből a részből.

Mizukit megint csak egy démon szemeli ki magának, de azúttal szerencsére nem a veszélyes fajtából. Egy egészen kicsi, láthatatlan szellem telepedik a vállára, és elkíséri az iskolába is. Shizuru egyébként látja is kis lényt, és le is rajzolja Mizukinek, bár egy kicsit talán túl kerekre sikerül. Bár a kicsi szellem először istennek vallja magát, kiderül, hogy egy "izuna". Az izuna egy rókaszerű, apró szellem, és akit gazdájául választ, annak mindig mindenben segít. Sajnos a kis lény gazdája meghalt, így most új gazdát kell magának keresnie. De addig is Mizuki vállán talált otthonra.
Mizukiék az osztályában csoportos feladatot kapnak. Minden csoportnak közös kutatómunka után fogalmazást kell írnia a kisvárosról, és amelyik cikk a legjobban sikerül, az a helyi újságban is megjelenik.
Az izuna pedig a legjobbkor jött, ugyanis nagyon szeret segíteni az embereknek. Mizukinak is segít a feladatban, így villámgyorsan ki tudja keresni a szükséges könyveket, kitaláni a legjobb ötleteket a feladathoz. Mizuki nagyon elégedett magával, és örül, hogy ilyen sokat tud segíteni a csoportnak. Csakhogy a gyerekek hamarosan megelégelik a feladatot, amiben Mizuki mindent egyedül csinál, és magharagszanak rá. Mizuki pedig rájön, hogy a csapatmunka sokkal többet ér az egyéni sikernél.

Ismét egy nagyon aranyos rész volt, ezúttal cseppet sem félelmetes, és még egy kis tanulság is volt benne.

Hozzászólás (0)

Mokke 1. rész

2007.10.03. | írta: Hikari | téma: Mokke | 5584 olvasás
Shizuru
Mizuki
Közös virágkeresés a dombon

Ojii-san
Mizuki megfázott
A cica neve Mike-san. Milyen találó. Kawaii!

Mizukit megtámadta a Mikoshi.
Távozz, gonosz démon.

Bevezetésnek egy rövid előszót írnék, melynek témája egy kis japán kultúra, ami nem árthat senkinek. Japánban létezik egy "Tsukimi", vagyis holdnézés nevű ünnep, amit szeptemberben tartanak az emberek. Ekkor a háziasszonyok kis rizsgombócokat készítenek, amiket csinosan, virágokkal körbevéve tálalnak az ünnephez. Szeptember 13-án elvileg mindig telihold van, és ekkor a családok kimennek a kertbe, és együtt nézegetik a hold és az ünnepi díszek szép látványát.
A díszítésként alkalmazott virágok pedig a hét hagyományos őszi japán virágfajta. Név szerint a következők: Susuki vagy Obana (Japán díszfű / Japánfű), Hagi (bokorhere), Kuzu (kudzu), Nadeshiko (buglyos szegfű), Ominaeshi (Patrinia scabiosaefolia, magyar neve nem nagyon van), Fujibakama (sédkender), és Kikyo (léggömbvirág vagy hírharang). Őket hívják összefoglaló néven "Aki no nanakusá"-nak, vagyis az ősz hét virágának.

És akkor lássuk a Mokke első részét:

Hibara Shizuru, és kishúga, Hibara Mizuki kedves nagyszüleikkel laknak együtt. Shizuru amióta csak emlékszik, mindig képes volt látni olyan dolgokat, melyek a legtöbb ember számára láthatatlanok. Mint kiderül, kishúga is fogékony a természetfeletti jelenségekre.
Mizuki a ház körüli erdős-mezős területen éppen a hét őszi virágot szeretné összegyűjteni a nagymamának (ugye hogy jól jött az a bevezetés :P), amiből már csak az utolsó kettő hiányzik. Nagy odaadással és növényhatározóval felszerelkezve igyekszik felkutatni őket, amikor valami fekete, alaktalan dolog sötét árnyéka vetül rá. Nővére éppen ekkor éri utól, hogy ebédhez hívja. Shizuru közeledtére az árnyék nyomban eltűnik.
Ebéd után a két lány együtt folytatja a virágkeresést a közeli dombon. Kétfelé indulnak el, de Shizuru rövidesen veszélyt érez. Mire megtalálja Mizukit, a kislányt ismét az árnyék fenyegeti. Shizuru megjelenésére a feketeség megint csak szertefoszlik, Mizuki pedig ájultan fekszik a helyszínen. Szerencsére nem esett komoly baja, úgyhogy hazaviszik és lefektetik, majd a nagyapa érdekes dolgot mesél Shizurunek, melynek a felét sajnos nem értettem (XD), de a lényege, hogy a fekete árny egy "Mikoshi", egy démon, amely elveszi az életenergiát abból, aki ránéz. Úgy tűnik, Shizuru képes elijeszteni a démonokat, Mizuki viszont ponthogy könnyedén a célpontjukká válik.
Másnap Mizukinek hőemelkedése van, úgyhogy nagyszülei otthon fogják pihenésre (nyilván féltik is...). Mizuki persze kioson a házból, hogy tovább keresse a virágokat, és afelé a domb felé veszi az irányt, amelytől nagyapja kifejezetten eltiltotta. Szerencsére Shizuru épp akkor ér haza, és kishúga után ered. Természetesen a Mikoshi újra megjelenik, és megtámadja Mizukit. Shizuru borzasztóan megijed, de nagyapja szavaiból bátorságot merít, és akaratával lassanként legyengíti, majd elűzi a Mikoshit.
Mizuki szerencsére megint csak sértetlenül megúszta a támadást, és a két lány este békésen élvezheti a holdnézést nagyszüleikkel.

A Mokke első ránézésre egy aranyosnak tűnő hétköznapi+természetfeletti kombináció, Takatoshi Kumakura seinen mangájából, ismeretlen számú epizóddal. Az egyszerű karakterdizájnja elsőre megtetszett, ezért választottam ki megnézésre. Hogy később mi lesz belőle, egyelőre nem tudnám megmondani, néhány rész múlva már biztos többminden kiderül. A következő részben iskola is lesz, úgyhogy még több slice of life várható, ami sose baj.

Hozzászólás (4)