×

Regisztráció

AoiAnime Közösségi Blog

Saki 13. rész

2009.08.09. | írta: paTKany | téma: Saki | 3902 olvasás
6:33 - Kelet 1. kör, 8. húzás, Sumiyo az osztó
Nodoka kövei:6678④⑥⑦⑧三三五六七
Touka kövei:一一七八③④⑨⑨23456 (az 5 piros)
Nodoka kövei egy sanshoku felé tendálnak, Toukájéi pedig talán pinfura, de hogy mi lesz belőlük azt itt még nem lehetett tudni. Mindesetre át kellett állniuk ezután egy óvatosabb játékra, mivel a kör végén Sumiyo riichi-t mondott. Nodoka gondolkodás nélkül bontotta is a sanshokut, a 3-⑧ cserével (Sumiyo is ⑧-t dobott, szóval Nodoka biztosra ment, hogy ne csináljon ippatsut egy ellenfélnek). Touka is hasonlóan döntött, úgyhogy a játszma végül döntetlenre futott.

8:50 - Kelet 1+1. kör, Sumiyo az osztó
Nodoka bemelegített egy olcsó RON!-nal.
Nodoka nyitott kövei:234888
Nodoka zárt kövei:③④⑤七七七五五
Nyitott tanyao, 30 fu/1 han=1000 pont plusz 300 a bónusz körért.

9:24 - Kelet 2. kör, Nodoka az osztó
Dora indikátor kő:4
Touka kövei:三四六七①①③23789発
Nagyon jó osztás, két lépésnyire van csak a tenpaitól. Azt nem láttuk, hogy mit húzott, de elsőként értelemszerűen a magányos 発-t dobta el. Más kérdés, hogy Nodokának véletlenül pont volt belőlük kettő, úgyhogy jó számítógép-játékoshoz illően le is csapott a zöldsárkányra. PON!
Majd ezt megtoldotta egy CHI-vel (678) is, Sumiyótól elorozva a 8-t.
Persze ez még kevés volt ahhoz, hogy megzavarja Toukát, aki maga is jól húzott és (ahogy számítani lehetett az induló sorából) elég gyorsan tenpaiba került. RIICHI DESUWA!
Touka tenpai sora:三四五六七①①123789
Háromoldalú (二五八) várólistás pinfu, mindez a harmadik húzás után nagyon kecsegtető.
Nodoka zárt kövei:五八八①③34
Nodoka tehát még nem volt tenpaiban, és tovább távolodott tőle, miután egy 二-t húzott, mert a Kelet 1. körhöz hasonlóan most is azonnal bontott és a biztonságosan elhajítható ③-t rakta ki a kezéből. Hasonlóan tett egyébként a másik két játékos Sumiyo és Momo is, az előbbi egy 三-t, az utóbbi pedig ③-t. (Nem volt tehát esélye szegény Toukának ippatsu ronra, mert pont két olyan kő volt előtte az asztalon amelyikből volt a többieknél.) De nemcsak ippatsu nem lett ebből a jól induló sorból, hanem még mahjong sem. Döntetlenre futott ismét a mérkőzés.

11:34 - Kelet 3+1. kör, Momo az osztó
Dora indikátor kő:1
Sumiyo mondott egy riichi-t valahol a játszma közepén, de ezúttal sem tudta mahjongra váltani. Megszületett a 3. döntetlen.

12:14 - Kelet 4+2. kör, 6. húzás, Touka az osztó
Ez egy jó alkalom a döntetlenszabály bemutatására. Döntetlen után is bónusz kör jön, hasonlóan az osztói győzelemhez. Viszont van egy különbség. Döntetlen után az osztó csak akkor marad osztó, ha a kör végén tenpaiban volt. Ha nem, akkor a következő személy jön az osztásrendben. Így alakult ki a K2->K3+1->K4+2 sorrend, nem maradt ki az animéből egy menet sem Nodoka csoportja első hanchanjának kelet köreiből.
Dora indikátor kő:西
Nodoka nyitott kövei:⑦⑦⑦中中中
Nodoka zárt kövei:4①②八八八九
A bemelegítés után ideje volt elkezdenie győzelemre játszani. Ezt a yakuhai irányába haladó sort egy CHI-vel (①②③) alakította tenpaijá, majd a hiányzó 九-t is megkapta. Más talán ráment volna a toitoira, mert úgy háromszor annyit ért volna ez a mahjong, de Nodoka a gyors játék híve. Így tehát maradt a yakuhai 40 fu/1 han=1300 pont plusz bónusz 600, meg a korábbi körök riichi pálcikái.

6:33 - Dél 1. kör, Sumiyo az osztó
Dora indikátor kő:三
Nodoka kövei:一一六④④⑥⑨4688北北
Nodoka húzása:⑨
A nézői gondolkodás terhét itt levették rólunk Nodoka csapattársai amikor megbeszélték, hogy mire jó ez az osztás. Kyoutaro tipikus kezdő módjára a toitoi-t látta bele, de Yuuki megmagyarázta, hogy az ilyen tripla nélküli 5 párt inkább chiitoitsu-ra kell vinni. Nodoka is a chiitoitsu irányt választotta, és a magányos 六-t dobta el, ami éppen kellett Toukának. PON DESUWA!
Touka nyitott kövei:六六六
Touka zárt kövei:四四四③⑤⑦3347 (az ⑤ piros)
Még ez sincs kész, nyitott tanyao mindenképp lehet belőle, de akár még más is. Ideje viszont nem sok maradt Toukának, mert jó volt Nodoka lapjárása és második húzására (一) már tenpaiban volt, és a 6-t tette meg a várakozása célpontjának, de nem mondott riichi-t. Ezt Kyoutaro szóvá is tette a monitort nézve, úgyhogy ismét kaptunk magyarázatot az eseményekre Yuukitól. Magányos várólistánál a számsor közepe nem olyan jó célpont, kisebb az esélye, hogy eldobják. Riichi nélkül viszont maradt lehetősége Nodokának arra, hogy átalakítsa valami olyanra, ami nagyobb eséllyel kerül le az asztalra. A sors iróniája, hogy Sumiyo eldobta 6-t éppen ebben a körben, úgyhogy Nodoka ippatsu-ront csinálhatott volna rajta. Viszont a sima ront se mondta be, hanem a korábbiaktól eltérően ezúttal kockáztatott, hagyta a 6-t elmenni és a következő körben kicserélte egy 西-ra amire már bemondta a RIICHI-t. Természetesen puszta véletlenségből Touka is 西-t húzott, de azért annyira nem egyszerű a világ, hogy Ryuumonbuchi Touka ippatsut dobjon első számú riválisa riichijébe. Touka tehát kibontott, de a késöbbi Nodoka tsumót így se tudta megakadályozni.
Nodoka mahjongja:一一④④⑥⑥⑨⑨88北北西西
Chiitoitsu 2 han, riichi 1 han, tsumo 1 han, összesen 25 fu/4 han (1600+1600+3200)=6400 pont.

18:04 - Dél 2. kör, Nodoka az osztó
Ez a kör ismét döntetlennel ért véget, Sumiyo volt tenpaiban, de ezúttal se bírt nyerni.

18:15 - Dél 3+1. kör, Momo az osztó
Dora indikátor kő:発
Nodoka kövei:一八25688⑦⑧⑨中西白
Nodoka húzása:中
Kettő dora meg egy csomó szemét, mindenesetre nekilátott a keze tartalma átalakításának. Először 西 ki, másodszor 8 be 一 ki, harmadszor ⑥ be 白 ki, negyedszer 7 be 2 ki, ötödször és hatodszor 34 be ⑥八 ki. Ez így már tenpai (34567888⑦⑧⑨中中) csak az a baj vele, hogy a korábban eldobott 2 miatt furiten, így tsumóra kell kihozni. Miközben óvatosnak is kellene lenni, mert Momo és Sumiyo is tenpaiba kerültek már ezalatt az idő alatt.
Sumiyo nyitott kövei:222555 (egyik 5 piros)
Sumiyo zárt kövei:南南南北北99
Yakuhai, honitsu, toitoi, piros dora, van benne anyag bőven, minimum haneman, de tsumóval biztosan baiman lenne belőle. Továbbá az is jól látszik, hogy Nodoka négyes várólistája (258中) tulajdonképpen csak kettes és azokból is nagyon vékony, mert már csak egy-egy 8 és 中 maradt játékban. Ennek ellenére sikerült Nodokának kijátszanija a többieket, mert ugyan ront nem mondhatott amikor Momo eldobta az utolsó 中-t, de másvalamit igen. PON!
Eldobta a 3-t, így lett egy továbbra is furiten, de sokkal jobb esélyekkel rendelkező ötös (34679) várólistája, amit aztán tsumóra is váltott egy új 3-al.
Nodoka mahjongja:345 678 88 ⑦⑧⑨ 中中中
Yakuhai és 3 dora, 30 fu/4 han (2000+100+2000+100+3900+100)=8200 pont.

Btw, az én optimális gyorséttermi hamburger adagom négy, ha nagyon éhes vagyok akkor hat, ehhez képest Jun egy egész púpozott tálcányit megevett az alatt a rövid idő alatt amíg Nodoka kivégezte az ellenállást alig mutató bagázst.

P.S.
Ryuumonbuchi Touka "desuwa" számláló: 11 (9:29, 9:33, 9:40, 9:44, 9:56, 10:04, 13:19, 16:07, 18:49, 19:04, 22:11).
Eddigi részek során összesen: 35.

---

Az alkalmazott rövidítések a kövekhez:
pinzu: ①②③④⑤⑥⑦⑧⑨
souzu: 123456789
manzu: 一二三四五六七八九
sárkányok: 中白発
szelek: 東南西北

Hozzászólás (0)

Saki 12. rész

2009.07.10. | írta: paTKany | téma: Saki | 3434 olvasás
10:30 - Dél 2. kör, 8. húzás után, Hajime az osztó
Dora indikátor kő:五
Hisa kövei:34577四五①②③③④⑤ (az 5 és az ⑤ pirosak)
Bundo-san kövei:一一三三六六六258⑤⑨⑨
Hajime kövei:68③④⑤⑥⑦⑧三三六七八 (az ⑤ piros)
Satomi kövei:①①②②④⑥⑥⑦⑦⑧南南南
Hisa pinfu tenpaiban van, Hajime pedig egy tanyao-pinfu-sanshoku tenpaiban riichivel megtámogatva. Bundo-san talán toitoi-ra gyűjt ami három dorával a kezében akár izmos is lehetne. Kár, hogy az előző játszmában történtek miatt itt már átváltott defenzív játékra és kibontott korábban. Satomi pedig honitsura van beállva, amit még tudna turbózni, csak pechjére az ahhoz szükséges kövek a többieknél vannak. De ami a legfontosabb ebben az állásban az az, hogy Hisa tenpaija semmit sem ér, mert a győzelemhez szükséges szóba jöhető kövek (三六) úgy vannak elosztva Bundo-san és Hajime között, hogy azokat egyikőjük se dobja el. Hajime tenpaija sem áll biztató alapokon, zárt várakozás amihez csak a 7 jó, amiből kettő Hisánál van.
Ebben a helyzetben jött el az a pillanat amikor Hisa egy újabb 7-t húzott. Egy átlag halandó ilyenkor simán eldobná azt a 7-t, hogy megtartsa a látszólag jó várólistát, de Hisa hetedik érzékére hallgatva úgy döntött, hogy ezekből a kövekből már úgyse lesz semmi, ezért megtartotta a 7-t és az 五-t dobta el. A sor ígyis tenpai 四-re párvárakozással, úgyhogy mondható rá riichi, amit Hisa meg is tett ekkor. Kár, hogy a győzelemre így se volt esélye, mert a többi három 四 már az asztalon volt az eldobott kövek között. Karaten riichi - nyerni nem lehet vele, de taktikai húzásnak jó lehet a döntetlen kicsikarásához olyankor, amikor az ellenfelek korábban meg lettek dolgozva és betojtak. A taktika bejött, de volt egy kis pikantériája, mert Hajime itta meg a levét, akinek nem volt félhetnékje. Satomi húzta be ugyanis a negyedik 7-t, és mivel Hisa dobott kövei között egyetlen souzu sem volt, Satomi ismételten kénytelen volt bontani. Ezek után már értelemszerűen, egyenes úton futott a játszma döntetlenre. Összesen ennyit láthattunk a második hanchanból.

Az állás a 3. játékosok után:
Kazekoshi: 91.800
Kiyosumi: 108.500
Ryuumonbuchi: 106.300
Tsuruga: 93.400
Szegény Bundo-sant Hisa és Hajime együttes erővel kivéreztették, teljesen elbukta a Mihoko által megszerzett előnyt, Satomi meg hiába játszott majdnem teljesen hibátlanul, végig elkerülte őt a szerencse. Az állás tehát teljesen megfordult az első játékosokhoz képest, de természetesen továbbra is minden csak átmeneti. Következik Nodoka, de a lehetséges végeredmények számítgatásával még nagyon ráérünk, az majd csak az utolsó játékosok befejező hanchanjában lesz érdekes.

P.S.
Ryuumonbuchi Touka "desuwa" számláló: 5 (4:48, 6:39, 14:10, 14:53, 18:20).
Eddigi részek során összesen: 24.

---

Az alkalmazott rövidítések a kövekhez:
pinzu: ①②③④⑤⑥⑦⑧⑨
souzu: 123456789
manzu: 一二三四五六七八九
sárkányok: 中白発
szelek: 東南西北

Hozzászólás (0)

Saki 11. rész

2009.06.28. | írta: paTKany | téma: Saki | 6135 olvasás
2:30 - Kelet 1. kör
Dora indikátor kő:九
Hisa kövei:二五3899①④④⑦⑧発北
Hisa húzása:⑤
Nagyon rossz osztás 5-6 követ is ki kell benne cserélni, el lesz vele Hisa. Ennek ellenére egészen jól jöttek utána a kövek Hisának, mert a 7. húzás után már így nézett ki a kősor előtte:五38999④④④⑤⑥⑦⑧ amihez egy 三-t húzott. Kicsit bánkódhatott ezután, hogy eldobta korábban a 二-t, mert így már nem tud sort építeni akkor ha később egy dorát (一) húz. Ennek ellenére beépítette a 三-t a kövei közé, mert az 五-hez azért passzolt, míg a szóló 3 teljesen felesleges volt. Az előzetes félelmei egyébként bejöttek, mert tényleg dorát húzott a következő körben. Annak ellenére, hogy nagyon lecsökkentek az esélyei egy újabb 二-re amihez ráadásul ezután már csak húzásból juthat megtartotta az 一-t és a 8-t dobta el. A tenpait pedig ezután egy 四-l érte el, de nem úgy ahogy közönség gondolta volna. A felhördülés oka pedig a következő volt.
Hisa választott tenpaija:一 三四五 999 ④④④ ⑤⑥⑦
Optimális tenpai:三四五 999 ④④④⑤⑥⑦⑧
Mi a különbség a kettő között? Nos a Hisa által választott tenpaiból csak úgy lehet mahjong, ha egy 一 jön hozzá, ami ráadásul itt dora kő, szóval eléggé esélytelen, hogy valaki eldobja olyankor amikor valaki riichiben van. Az optimális tenpai viszont egy ritka jó állású öt oldalon nyitott (③⑤⑥⑧⑨) várólistát eredményezett volna. És ez még nem minden, mert amikor Hisa elhelyezte a riichi pálcikáját a helyén, látszott jól az asztal tartalmából, hogy Satomi és Hajime is eldobott pár körrel korábban egy 一-t, ami azt jelenti, hogy Hisa az egyetlen egy játékban maradt példányra tette fel a riichijét.
Egy hosszú flashback után (amelyben megkaptuk a magyarázatot arra, hogy miért játszik Hisa a kisebb esélyű tenpaira) tértünk vissza a játszmához.
Bundo-san kövei:⑥⑦5678一二二二六七八
Bundo-san húzása: piros 5
Két dolog is látszik ebből (azon túl, hogy Bundo-sannak nincs szerencséje): Az egyik az, hogyha eldobja az 一-t akkor tenpaiba kerül, a másik pedig az, hogy Hisának a korábban említett 二-re zéró esélye lett volna. Mindenesetre pont az az eldobott 二 ami miatt Hisa korábban mérgelődött okozta Bundo-san vesztét. Racionálisan megközelítve a táblaállást Bundo-san szemszögéből az olvasható ki belőle, hogy Hisa a dobásai alapján pinzura vár, míg az 一 bár dora kő teljesen biztonságos dobásnak néz ki, mert kettő már kiment így triplája nem lehet belőle senkinek és sort se lehet építeni belőle, mert a 二-k helyzete is pontosan ismert. Bundo-san ugyan tanulmányozta Hisa korábbi játékait, de mégis elhessegette azt a gondolatot magától, hogy Hisa majd egy párra fog várni. RIICHI!
RON!
Egy korábbi bejegyzésben már említettem, hogy Hisához ragadnak a dora kövek, nos ezúttal is ez történt. Bár osztáskor egyetlen egy sem volt nála, de a végére valahogy mégis lett neki négy belőlük, mert az ura-dora indikátor is 九 volt.
Riichi, ippatsu, 4 dora, összesen 6 han haneman 12000 pont.
Még valami. Miután ez megvolt megmutatták nekünk a többiek kezének tartalmát is.
Hajime kövei:③③③③④⑤⑧⑧⑧五八八4
Satomi kövei:三四⑤⑤⑥⑥⑦⑨⑨⑨678
Összenézve ezt és az asztal tartalmát a korábbi lehetséges optimális várólistával, egészen érdekes eredményre jutunk.
③: mind a négy Hajiménél volt
⑤: egy Hisánál, egy Hajiménél, kettő Satominál
⑥: egy Hisánál, kettő Satominál, egy Bundo-sannál
⑧: egy Hisánál, három Hajiménél
⑨: három Satominál, egy az asztalon
Tehát ha Hisa az optimális utat választja akkor biztosan nem nyer, mert mindenki pinzut gyűjtött és nem dobták volna el neki egyik hiányzó követ sem. Ezek után mondja nekem valaki, hogy a Sakiban nem érdekes a mahjong. :P

10:29 - Kelet 2. kör, 11. húzás, Hisa az osztó
Dora indikátor kő:三
Bundo-san kövei:45677788二三四七⑤ (az ⑤ és az 5 pirosak)
Bundo-san húzása:六
Hisa kövei:333456四五六④⑤⑤⑥ (az egyik ⑤ piros)
Hajime kövei:②③344556五六八八八
Satomi kövei:⑥⑦⑦三三四四五22288 (az 五 piros)
Az asztalon pedig sok honor és záró kő mellett néhány pinzu köztük egy ⑤, Bundo-san előtt egy 2, és Hisa előtt utolsó dobásként egy egészen érdekes 7-es.
A helyzet tehát kb. ugyanaz, mint az előbb. Hisa feladott egy ötoldalú várólistát (24578) egy párvárakozásért amelyből már csak egy van kint és az is dora. Mindössze annyi volt a különbség az előző körhöz képes, hogy ezúttal nem mondott be riichit. Az is jól látszik, hogy itt sem nyert volna az ötös listával, mert ezúttal mindenki souzut gyűjtött, és az is teljesen nyilvánvaló, hogyha bemondta volna a riichit akkor Bundo-san tutira nekiáll megbontani a sorát és elkezd inkább (egyébként veszélyes) 7-t szórni, mintsem kiadja a piros ⑤-t a kezéből. Így viszont, hogy nem volt riichi és mindenki előtt volt eldobott pinzu meg merte kockáztatni a dolgot. RIICHI!
RON!
Hisa mahjongja:333 456 四五六 ④⑤⑥ ⑤⑤
Tanyao, sanshoku, 3 dora, ismét 6 han haneman, de osztóként már 18000 pontot ér.

14:16 - Kelet 2+2. kör, 10. húzás, továbbra is Hisa az osztó
Hisa kövei:34445六六七八八⑤⑥⑦ (az 5 piros)
Hisa huzása:七
Dora indikátor kő:⑥
Tsumo, tanyao, iipeiko, 2 dora, összesen 5 han mangan 3*4000+3*200=12600 pont. Első ránézésre úgy tűnt, mintha pinfu is lenne benne, de azért nincs, mert Hisa ismét kis esélyű zárt várakozást választott.

18:00 - Kelet 2+3. kör, 10. húzás, még mindig Hisa az osztó
Hajime állította meg végül Hisa sorozatát ezzel a tsumóval: 二三四 八八 ⑥⑦⑧ 345 456 (dora indikátor: 北, ura-dora indikátor: 二).
Riichi, ippatsu, tsumo, tanyao, pinfu, 1 dora, 6 han haneman 3300+3300+6300=12900 pont.


P.S.
Ryuumonbuchi Touka "desuwa" számláló: 3 (16:52, 17:09, 20:14).
Eddigi részek során összesen: 19.

---

Az alkalmazott rövidítések a kövekhez:
pinzu: ①②③④⑤⑥⑦⑧⑨
souzu: 123456789
manzu: 一二三四五六七八九
sárkányok: 中白発
szelek: 東南西北

Hozzászólás (2)

Saki 10. rész

2009.06.20. | írta: paTKany | téma: Saki | 5225 olvasás
7:45 - Kelet 1. kör, 13. húzás
Dora indikátor kő:三
Mako kövei:①①①⑤⑦⑧⑨⑨⑨9北北中
Mako dobása:6
Nem rossz, lehetne belőle honitsu-t csinálni, de annyira nem is jó, mert a 13. húzás után még mindig hiányzik kő a tenpaihoz. Nem is nagyon tudott, mit csinálni vele Mako, mert a vele szemben ülő Miharu, már tenpaiba került és bemondta a riichi-t.
Miharu kövei:六七八②③④78999中中
Miharu feladata (a Kazekoshi színeiben) az, hogy fenntartsa a Mihoko által szerzett előnyt, nem kell sok pontot csinálnia, elég ha a lehető leghamarabb kimegy. Ez pedig egy borzasztó jó tenpai erre a célra a háromesélyes várólistájával (69中). Jól látható ebből az is, hogy Mako ebben a körben már teljesen esélytelen bármire, mert van nála két olyan felesleges kő amiből már nem tud építeni semmit és nem is dobhatja el őket (és még a 6-ból is volt nála, de azt még éppen el tudta dobni a riichi előtt).
Mako a következő körben egy ⑥-t húzott, ami tökéletesen illett volna a honitsuba, de tehetetlen volt, pinzu követ kellett dobnia, ha nem akar egyedül ront fizetni. A ⑦-t dobta el, és következett utána Kaori.
Kaori kövei:一一二三六六②④⑥⑧133
Kaoriról tudni kell, hogy abszolút kezdő, ráadásul izgulós is, viszont a szerencse dobásokra van +20 módosítója. Bár ez utóbbi ebben a körben nem hathatott, mert fogalmam sincs, hogy mit akart kihozni ezekből a kövekből. Mindenesetre ezúttal egy 中-t húzott, ami nem illett az elképzelésébe, úgyhogy eldobta.
RON!
Az ura-dora egy ⑥ volt, úgyhogy Miharu végül az alábbi mahjongot söpörte be: riichi, ippatsu, yakuhai 40 fu/3 han 5200 pont.
Mako itt már talán sejtette, hogy gondjai lesznek, mert kezdőkkel vívott mérkőzek nem szerepelnek a minta-memóriájában.

9:52 - Kelet 2. kör, 9. húzás, Mako az osztó
Dora indikátor kő: piros ⑤
Mako egy mahjong-lebujban töltötte a gyerekkorának egy jelentős részét, ahol volt alkalma megfigyelni a nagyapja és más dörzsölt szerencsejátékosok játszmáit. Jó memóriájának köszönhetően számtalan dobásmintát megjegyzett amelyek alapján mostanra nagyjából vissza tudja következtetni az ellenfelei kezének tartalmát. A mahjong-lebujba viszont nem jártak kezdők, úgyhogy Mako teljesen meg volt lőve Kaorival szemben, akinek a dobásmintája egy 64 bites randomszámgenerátort is lealázott volna véletlenszerűségben. Ráadásul ezúttal játszott a +20 szerencse Kaorinál mert tenpaiba került és mondott egy riichi-t. A köveit ekkor még nem láttuk, elsőként Mako kezének tartalmát mutatták meg.
Mako kövei:1234456889西西西
Mako húzása:八
Megint honitsu építésben volt Mako, ezúttal souzu kövekből. Mégis úgy döntött, hogy nem dobja el a manzu 八-t, hanem ismét megbontja a sorát.
Kaori következett, ő is 八-t húzott és azt mondta, hogy TSUMO-DESU.
Kaori mahjongja:②②② 一一 六六六 八八八 777
Ez így suu-an-kou yakuman, 32000 pont, Kaori játékostársai keresték is földre zuhant állkapcsukat döbbenetükben. Miközben Kaorinak láthatóan gőze sem volt arról, hogy éppen mit csinált. Először is yakuman tenpainál teljesen értelmetlen riichit mondani, mert a kövek értékét nem emeli, és csak a negatív hatásai (mindenki tudni fog a tenpairól, nem lehet a kéz tartalmán változtatni) érvényesülnek. Aztán amikor behúzta a nyerő követ nekiállt dorát és ura-dorát nézegetni, és természetesen a saját kövei értékéről sem tudott, amikor azokat riichi, tsumo, toitoinak gondolta.
Mako most amiatt szentségelhetett, hogy miért nem dobta el a 八-t. A suuankou csak akkor suuankou, ha mind a négy triplát a játékos maga húzza, ronnal tehát csak úgy lehet suuankou-t csinálni, ha már megvan a négy tripla és a játékos a párra vár. Mivel Kaori kezdő, biztos felvette volna Mako 八-t, amivel a következőt érte volna el: riichi, sanankou, toitoi. Úgy csak 5 han mangan lett volna, ami 8000 pontot vitt el volna Makótól, így viszont (mivel ő volt az osztó) 16000-t kellett fizetnie a yakuman tsumóba.

Ennyit láthattunk összesen a második játékosok küzdelméből, ami nekem speciel nem is Mako miatt fáj, hanem azért, mert egyszerűen semmit nem láttunk Tomoki játékából, még a kövei sem lettek megmutatva egyáltalán. Kapott ugyan megszólalási lehetőséget néhány cinikus megjegyzés erejéig, de ennyi. Aztán már csak azt láthattuk, hogy hajolgatva kér bocsánatot Toukától az eredménytelenségért...

Az állás a második játékosok után:
Kazekoshi: 140.800
Kiyosumi: 69.400
Ryuumonbuchi: 77.800
Tsuruga: 112.000

P.S.
Ryuumonbuchi Touka "desuwa" számláló: 2 (14:28, 18:18).
Eddigi részek során összesen: 16.

---

Az alkalmazott rövidítések a kövekhez:
pinzu: ①②③④⑤⑥⑦⑧⑨
souzu: 123456789
manzu: 一二三四五六七八九
sárkányok: 中白発
szelek: 東南西北

Hozzászólás (1)

Saki 9. rész

2009.06.10. | írta: paTKany | téma: Saki | 3714 olvasás
Momoko (a titkos fegyver) továbbra is rejtegetve van.
Az Ördög Maga
TACOS <3

GE
AS
S.

RIIIIIICHI
Kazekoshi egyelőre nyerőben.
De már útban van a főellenség.

7:07 - Kelet 1. kör, 10. húzás
Dora indikátor kő:③
Mihoko kövei:13389四五八八②③⑥⑧
Mihoko húzása:北
Ez még nagyon messze van bármitől is, és a 北 se segített rajta...
Mutsuki köveit ekkor még nem láttuk.
Yuuki kövei:二三六②③⑤⑥⑦22246 (az ⑤ piros)
Yuuki húzása:④
Ez jó irányban halad egy tanyao-sanshoku felé, de még lyukas pár ponton. A ④-六 cserével egész közel került már Yuuki a tenpaihoz. Érezte Jun is, hogy jól alakul Yuukinál a helyzet, úgyhogy éppen ideje volt beleavatkoznia a játékmenetbe.
Jun kövei:①①①④⑤六七八南南677
Jun húzása:⑨
Ebből se látszik, hogy mit akar vele elérni Jun, de arra alkalmas, hogy kellemetlenséget okozzon Yuukinak. Beleavatkozni a játékmenetbe sokféleképpen lehet, Jun ezek közül a húzási sorrend felborítását választotta, meglehetősen furcsa módon. Eldobta a ⑨-t aztán amikor két húzással később Mutsuki eldobott egy ①-t arra rámondott egy PON-t. Nem számít, hogy volt már nála három, meg hogy így a negyedik ① feleslegessé vált a kezében, a lényeg az volt, hogy Yuuki kimaradjon a húzásból. De azért, hogy adjon a látszatra itt még a 6-t dobta el.
Mihoko következett aki egy 3-t húzott. Szívás...
...mármint Yuukinak, mertha Jun korábban nem avatkozik közbe akkor most ez prímán beleillett volna Yuuki kezébe és ott lett volna az áhított tanyao-sanshoku tenpaiban. Ehelyett egy ⑥ jutott neki amire aztán Jun csapott le egy CHIvel, bár továbbra sem látszott, hogy mit akar kihozni a köveiből. Mondhatjuk úgy, hogy csak Yuukival akart kibabrálni.
Ezután végre láthattuk Mutsuki köveit is íme:45688一一一五南西西西 (az 5 és 五 pirosak)
Mutsuki húzása:四
Számoljunk csak vissza egy kicsit ismét, hogy hány húzás volt miután Yuuki eldobta a 六-t. Húzott utána Jun,Mihoko,Mutsuki,Mihoko,Mutsuki,Yuuki,Mihoko és Mutsuki. Igen ez pontosan nyolc, tehát ha Jun nem avatkozott volna közbe akkor Yuuki már nyert volna ezzel a mahjonggal:
二三四 ②③④ ⑤⑥⑦ 二二 二三四
Tanyao, pinfu, sanshoku, riichi, ippatsu, tsumo, 2 dora, osztói baiman-t tudott volna belőle Yuuki csinálni. Nade térjünk vissza Mutsukihoz, mert az ő köveiből kiderült végre, hogy Jun mire bazíroz. Mutsukinál volt ugyanis a Jun mahjongjához hiányzó yaku egy 南 képében. Mutsuki a 四-el tenpaiba tud kerülni a következő módon:456 88 一一一 四五 西西西, yaku-t csak riichivel tud csinálni, mert nyugat kövek csak a nyugati székben ülő személynek érnének hant. A Mutsuki által gondolatban említett 6400 pont egyébként úgy jönne ki, hogy ron esetében 50 fu (20+10+8+8 felkerekítve) és 3 han értékű lenne a kezének tartalma. Nade mindez gyorsan teoretikussá vált, mert 南 eldobása után Jun már mondta is a RONt.
Jun győztes sora:①①① ④⑤⑥ 六七八 南南南 77
Yakuhai, 1 dora, 30 fu/2 han 2000 pont. Nem sok, de ha azt számoljuk, hogy Yuuki 24000 pontot húzott volna le háromfelé osztva róluk akkor máris árnyaltabb a kép.

8:37 - Kelet 2. kör, Jun volt az osztó
Továbbra is Jun parádézott, és továbbra is Yuuki volt az aki az ütéseket kapta, ráadásul ezúttal a RONt is ő kapta.
Jun nyertes kövei:②③④ ⑤⑥⑦ 四五六 33 678
Nyitott tanyao és két dora, ugyan nem látom át azt, hogy hogyan került bele 20-nál több fu, de Jun 5800 pontot könyvelt el ami csak 30 fu/3 han esetén lehetséges.

9:16 - Kelet 2+1. kör
Jun tsumó:六六六 66 ②③④ ⑦⑧⑨ 東東東
Dupla kelet és tsumo, 40 fu/3 han vagyis 3×2600+3×100=8100 pont.

9:28 - Kelet 2+2. kör
Jun ron, ismét Yuukival szemben:123 456 789 ⑤⑤ 三四五 (az egyik ⑤ és az 五 piros)
Ittsu, pinfu, 2 dora, megvan tehát 5 han, mangan 12000+600 pont.
Ezután ugrottunk az első játékosok első játszmájának a befejező körére, ahol ismét Jun volt eredményes, de nem látszott az összes köve. Szünet után jöhetett a második játszma.

12:13 - Kelet 1. kör, Yuuki az osztó
Yuuki kövei osztás után:①①②⑤⑧⑧二二六99北北発
Van benne öt pár lehet vele toitoira vagy chitoitsura játszani. Yuuki a chitoitsut választotta, miután egy piros ⑤-t húzott. A taco power hatott, mert lényegében egyetlen húzás után tenpaiban volt. A ② és a 六 volt az első két dobása úgyhogy a zöld sárkányt választotta a várakozása célpontjának. De Junban megvolt az erő ahhoz, hogy a taco powert is legyűrje. Mutsuki azért, hogy ne Yuuki csináljon rajta ront eldobta az egyetlen számításba jöhető követ a kezéből, ami egy 六 volt. Jun ezt begyűjtötte egy CHIvel. Ezután húzott egyet Mihoko, egyet Yuuki és egyet Mutsuki. Talán már mondani sem kellene, de itt is pontosan az történt mint korábban. Jun megborította a húzási sorrendet, így Yuuki helyett Mutsuki húzta ki a zöld sárkányt.
Ha Yuuki húzta volna akkor az egy chitoitsu, ippatsu, tsumo, 1 dora, mangan lett volna, ezúttal 12000 potenciális pontot bukott el Yuuki.
A zöld sárkány ugyanis Mutsukinak is kellett, amit ezek közé illesztett be:三四六七②⑦23468白発
Amit aztán X körrel később így alakított át Yuuki utolsó dobásával (RON):三四五 ⑦⑧⑨ 234 66 発発発
Yakuhai, 40 fu/1 han, mindössze 1300 pont, de Yuukinak ez is nagy érvágás volt. Elvették a taco powerrel turbózott kelet 1. körét.

16:00 - Dél 1. kör, Yuuki az osztó
Dora indikátor kő:⑥
Yuuki kövei az osztás után:一一三四七七八八⑦⑦279東
Manzuból egész jó, de még alakítani kell rajta.
A dél kör már nem tartozik Yuuki erősségei közé, de ezúttal is jó leosztása volt. Persze mint láttuk korábban ez nem mindig elég, de ezúttal talált egy rövidtávú szövetségest. Yuuki itt már 35400 pont mínuszban volt az induló pontszámához képest, amit már Mihoko is veszélyesnek talált. Ha végig hagyta volna Junt Yuuki ellen játszani és nagy előnyre szert tenni, az a saját csapata a Kazekoshi szempontjából sem lett volna jó. Úgyhogy megérett az idő arra, hogy bevesse a saját szupererejét, kinyitotta tehát a piros baloldali mellé kék színű jobb szemét is.
Mindez a 6. húzás után történt meg amikor Yuuki egy piros 五-t húzott, és ez volt a kezében:一一三四五七七七八八九⑦⑦. Miután Yuuki ⑦-t vagyis dora követ dobott el Jun ismét úgy érezte, hogy ideje közbeavatkozni, de ezúttal nem a húzási sorrend felborítását választotta, hanem bemondott egy riichi-t a kezében levő kövekre, hogy elbizonytalanítsa Yuuki-t (ha valaki riichiben van akkor nem teljesen egészséges dora köveket hajigálni, ráadásul úgy főleg nem, hogy Yuuki dobott el először ⑦-t a menet során).
Jun tenpai sora:①②③ ⑨⑨ 七八九 123 78
Nyitott várólistával (69) amelyek közül a 9-el nomen est omen jó lenne egy junchanra. Jun egyébként egy ⑧-t dobott el (ez volt a második pinzu dobása) a riichi előtt amiből le lehet olyan következtetést vonni, hogy idáig azért tartogatta mert esetleg volt mellette egy dora párja. Yuuki tehát beijedt attól a lehetőségtől, hogy esetleg Junnál van a maradék két ⑦. Persze nem ott voltak, hanem Mihokónál, ráadásul az ő szemszögéből nézve teljesen veszélytelen dobni belőlük, mivel ő már tudja hol van a többi, ráadásul a kezének tartalmából abban is biztos lehet, hogy sem ⑥, sem ⑧ nem lehet Junnál.
Mihoko kövei:東東357⑥⑦⑦⑧⑧⑧一三
Mit tett tehát Mihoko miután húzott egy 四-t? Természetesen nem a logikusnak tűnő 一-t dobta el, hanem kiemelte a saját sora közepéről az egyik ⑦-t, hogy tudatára adja Yuukinak azt, hogy teljesen veszélytelen ⑦-t dobni.
Yuuki következett, aki ekkor már nyugodt szívvel dobhatta el a ⑦-t a behúzott 六-t után. RIICHI.
Mivel Jun is riichiben volt ezért már nem alakíthatott a kezének tartalmán, úgyhogy kénytelen volt eldobni azt a 六-t ami Yuukinak hiányzott. RON
Yuuki mahjongja:一一 三四五 五六七 六七八 七八九
Chinitsu (6 han), pinfu (1 han), riichi (1 han), ippatsu (1 han), 1 dora, összesen 10 han baiman, 24000 pont Yuukinak, ami egyúttal Mihokónak is értékes volt amiatt, hogy Jun bukta el azt.

18:55 - Dél 1+1. kör
Dora indikátor kő:三
Továbbra is Mihoko irányította a játékmenetet. Úgy adott át Yuukinak ponra és chire köveket, hogy a ronhoz valót már Jun dobja el.
Yuuki nyertes sora:東東東 234 ⑤⑥⑦ 四五六 北北 (az ⑤ piros)
Yakuhai, 2 dora, 30 fu/3 han=5800+300 pont.

19:28 - Dél 1+2. kör
Dora indikátor kő:⑤
Miután Jun és Yuuki között a pontszámbeli különbség kiegyenlítődött, Mihoko elkezdett saját magáért is játszani. Jun kapta az első ront tőle.
Mihoko mahjongja (mangából kinézve):三四五 ⑥⑦⑧ ⑦⑧⑨ 456 99
Pinfu, 1 dora, 30 fu/2 han=2000+600 pont.

20:40 - Dél 4+3. kör
Mihoko megnyerte a dél 2., 3., 4., 4+1., 4+2. köröket is, de az ottani győztes köveit nem láttuk, ezt viszont igen.
Mihoko sokadik mahjongja:二三四 三三 567 ④④④ ⑥⑦⑧ (az 5 piros színű)
Tanyao és 1 dora biztosan van, és még valahonnan csapódhatott hozzá 1 han vagy 1 dora, mert 40 fu/3 han volt a végértéke, 7700+900=8600 pont.
Mihoko 7 körig tartó nyerő szériáját végül Mutsuki szakította meg a következő körben, amivel az első játékosok egyúttal be is fejezték a küzdelmüket. Kicsit sajnálom, hogy a GONZO csak 5 percet hagyott nekünk arra, hogy élesben lássuk működni Mihoko jobbik szemét, de KYAPUTEN így is alázott.

Az állás az első játékosok után:
Kazekoshi: 142.000
Kiyosumi: 88.900
Ryuumonbuchi: 87.700
Tsuruga: 81.400

P.S.
Ryuumonbuchi Touka "desuwa" számláló: 3 (17:50, 18:19, 20:54).
Eddigi részek során összesen: 14.

---

Az alkalmazott rövidítések a kövekhez:
pinzu: ①②③④⑤⑥⑦⑧⑨
souzu: 123456789
manzu: 一二三四五六七八九
sárkányok: 中白発
szelek: 東南西北

Hozzászólás (0)