×

Regisztráció

AoiAnime Közösségi Blog

Saki 8. rész

2009.05.27. | írta: paTKany | téma: Saki | 5119 olvasás
JUST AS PLANNED
Igen, elsütötte a poént a taco-ramennel.
A GONZO-gőzre nem érvényes a termodinamika.

RONERY
A Longcat-öv is bemutatkozott.
A középső iskolás évek alatt bedarálták Nodokáékat a csapatversenyeken.

Nem gondolkozni kell rajta, hanem élvezni.
Én is szeretnék a Ryuumonbuchi iskola diákja lenni...
A Tsuruga titkos fegyvere egyelőre még a sötétben rejtőzik.

Ahogy az egy valamirevaló sportanimében szokás, a NAGY ESEMÉNY előtti estéről szóló részt hosszú párbeszédekkel és flashbackekkel töltik ki. A Saki csak annyiban tért el ettől, hogy a szokásos fanservice adagot is betették még mellé. Úgyhogy nem is próbálok meg magyarázatot keresni arra, hogy hogyan sikerült Mihokónak saját magát bondage-ba tenni laptop-tápkábelekkel...

Ryuumonbuchi Touka "desuwa" számláló: 2 (18:36, 20:25).
Eddigi részek során összesen: 11.

Hozzászólás (1)

Saki 7. rész

2009.05.27. | írta: paTKany | téma: Saki | 3239 olvasás
Pszt! Tacos elaludt.
Angyal-Nodoka, fogunk még vele találkozni.
A pingvin neve Etopen.

Még a geekgirl is abbahagyta a gépelést amikor Sakiról szóltak a háttérben.
Már megint Haramura?
Perv-maid. Nekem is kéne egy...

だじぇ
Így kínozni egy macskalányt kimeríti az állatokkal való durva bánásmód tényállását.
Kék LED van a szemébe építve. :)

4:43 - Kelet 1. kör
Nodoka kövei osztás után:③⑤⑤⑥一二四七九9東白北2 (az egyik ⑤ piros)
Dora indikátor kő:⑦
Nah erre mondhatjuk, hogy egy jól megkevert leosztás. Nodokának is kellett a szokásos egy másodperc helyett öt, hogy kigondolja mit dobjon el elsőnek. Nyolc húzással később tértünk vissza újra a menethez, ekkor Nodoka már így állt:③④⑤⑤⑤一二二四五七八九
Nodoka időközben eldobott kövei:北白東9西2北⑥
Még nem tenpai, de már közel van hozzá. Azt is érdemes megjegyezni, hogy egészen jól húzott Nodoka, mert a hét kőből ötöt beépített. A nézők viszont morajlottak, mert szerintük nem a ⑥-t, hanem az 一-t kellett volna, mert így leszűkítette a variációs lehetőségeit. Mindenesetre Touka kommentálta nekünk az esetet azzal, hogyha megtartotta volna a ⑥-t akkor sem lett volna könnyebb dolga, mert a ④-ből és ⑦-ből már csak 1 ill. 2 volt potenciálisan elérhetően a játékban. Ráadásul így Nodoka nyitvahagyta a lehetőségét egy ittsuunak (2 han), míg az 一 eldobásával valahol egy pinfu környékén jött volna ki, a riichi mellett természetesen amit ígyis-úgyis bemondhat. Ez utóbbit két körrel később meg is tette, mert érkezett egy 三. A feleslegessé vált egyik 二 eldobása után, már csak várnia kellett arra, hogy valaki eldobja vagy saját maga behúzza a hiányzó 六-t. Mivel ez a 二 volt az első manzu dobása azt azért látni kell, hogy az ellenfelei nem fognak neki kedvére dobni, főleg nem riichi után. Behúznia meg sajnos nem sikerült így döntetlenre futott a menet. Ami viszont mégnagyobb pech, hogy a riichi után rögtön behúzta az egyetlen még elő nem került ④-t. Tehát ha az 一-t dobta volna el ott, akkor csinálhatott volna egy így kinéző dora1-pinfu-riichi-ippatsu-tsumót: ③④⑤ ④⑤⑥ 二二 三四五 七八九, pont ugyanannyit ért volna mint az esetleges dora1-ittsuu-riichi-ron/tsumo.

7:50 - Kelet 2+1. kör
A kelet 2. kört nem láttuk, de Nodokának kellett azt megnyernie, hogy ez bónusz kör lehessen.
Tanaka Mai kövei:三五五⑤⑤⑥⑦白白中中中発 (az egyik ⑤ piros, de itt lényegében mindegy)
Nem viccelt az evil lesbian duo kevésbé szebbik fele, amikor yakumannal fenyegetőzött korábban. Ez egy 66,6%-ban már kész daisangen. Ráadásul az egyik szükséges 白-t Nodoka el is dobta neki, miután CHI-vel egy 8-t gyűjtött be a tőle balra ülő ellenfelétől. Mai a 三-t dobta el, ami viszont Nodokának volt jó egy PONra. Amikor újra Mai-ra került a sor egy 発 érkezett a falból amivel már 88,8%-os volt a daisangen. Kár, hogy azonnal megsemmisült, miután az ⑤ is kellett Nodokának. RON!
Nodoka mahjongjának
nyitott kövei:③④⑤ 三三三 678
zárt kövei:八八 456
Amit az 5. rész bejegyzésében még furcsállottam most már biztossá vált. A sorozatban él a kuitan, vagyis lehet nyitott tanyao-t játszani. Mert ez az volt, plusz egy dora a piros 5-ből 30 fu/2 han 2900 pont (osztónak) amihez még hozzájött 300, mert éppen bónusz körben voltak. Nem csoda, hogy Mai ideges lett ezek után...

8:37 - Kelet 2+2. kör
Még mindig Nodoka volt az osztó, a második bónusz körben jártak.
Nodoka kövei:一一四六①③⑤⑤⑥⑦335 (az 5 piros)
Nodoka húzása:五
Dora indikátor kő:②
Amikor Nodoka az ①-t eldobta még nem teljesen látszott, hogy mit akar csinálni, de pár körön belül kioptimalizálta egy RONnal begyűjtött sanshoku-ra.
Nodoka mahjongja:一一 三四五 ③④⑤ ⑤⑥⑦ 345
A sanshoku+2 dora az 4 han és mivel a ④-re vagyis egy sor közepére várt ezért 30 fu felett lesz a mahjong értéke ami 4 hannál már mangan. 12000 pont + 600 a második bónusz körért.

9:26
Nodoka volt megint az osztó, de már a dél körben.
Nodoka kövei:4567②③⑥⑥七七七八八
Nodoka húzása:④
Eldobta a 7-t és máris tenpaiban volt. Aztán a két lehetséges befejezés (⑥八) közül a ⑥-t húzta be hamarabb. Tanyao, tsumo 40 fu/2 han 3*1300 vagyis 3900 pont.

10:31
Újabb győztes tsumo.
Nodoka kövei:234 ②③ ⑥⑦⑧ 五六七 南南
Nodoka húzása:④
Órákig néztem azt, hogy ez hogy lehetne "3000 all" (三千オール), de sehogyse jött ki. Csak 30 fu van benne, ami a han mennyiségtől függően vagy nagyon alatta vagy felette van a 3000-nek. Aztán megnézve jobban a táblát, nem is Nodoka osztott, arról nem is beszélve, hogy az utolsó osztó csak akkor nyerheti meg az utolsó kört, ha közben kinullázza valamelyik ellenfelét. Maradjunk annyiban, hogy ez egy érvényes mahjong volt valahol 30 fu/1-3 han környékén.

P.S.
Ryuumonbuchi Touka "desuwa" számláló: 5 (7:18, 10:46, 11:39, 16:32, 16:52).
Eddigi részek során összesen: 9.

---

Az alkalmazott rövidítések a kövekhez:
pinzu: ①②③④⑤⑥⑦⑧⑨
souzu: 123456789
manzu: 一二三四五六七八九
sárkányok: 中白発
szelek: 東南西北

Hozzászólás (0)

Saki 6. rész

2009.05.16. | írta: paTKany | téma: Saki | 2950 olvasás
Elgondolkodtam kicsit a kamerabeállítás láttán, hogy mekkora lehet ennek az épületnek a hallja, ha ennyire aprónak látszanak benne az emberek.
Kana cute macskareakciója a rivális láttán.
Porosz ahoge.

OVER 9000!
Shock.
Dupla keletet adományozott Yuukinak.

facepalm.jpg
Hajime bemérte Nodoka mellkasi felépítését.
ℳℴℯ❤

12:17
Yuuki kövei az osztás után:2579④⑤⑧⑧七七九東東北 (az ⑤ az piros)
Dora indikátor kő:③
Ez a kéz még elég sok helyen lyukas, de a két dora és a két 東 biztató alap. Kelet első körben voltak, Yuuki volt az osztó, úgyhogy a taco-power csúcson járt. Elsőként eldobta a felesleges 北-t. Öntelt ellenfele Kadomatsu Youko következett, aki úgy látszik elfelejtett bemelegíteni, mert a 東 dobásával máris dupla keletet adományozott Yuukinak. PON!
A pon után Yuuki eldobta az árván álló 2-t, majd a kör végén húzott egy újabb 東-t amellyel kan-ra cserélte a korábbi pon-t. Húzott valamit (amit mi ugyan nem láttunk de a végén kiderült, hogy egy 七 volt) a halott falból és eldobta a 九-t.
Második dora indikátor kő:⑦
Mázli? Vagy csak a taco-power működött? Mindenesetre a kan-nak köszönhetően most már 4 dora volt a kezében. Ebből a négyből az első kettőt az ellenfeleinek is megmutatta amikor a tőle balra ülő Nagamori Kazuko eldobta a sorhoz hiányzó ⑥-t. CHI!
Yuuki 5 dobása után, Youko következett.
Youko kövei:②②⑦⑨二四六八77789
Youko húzása:三
Yuuki nyitott köveiből látszott, hogy minimum osztói mangan van nála, ez pedig dilemmába hozta Youko-t. Azt jól érezte, hogy át kell állnia defenzív játékra, de pechjére esélye sem volt a taco-powerrel szemben. Hiába dobott el Yuuki korábban két souzu követ is, Youko döntése arról, hogy megbontja a már összeált souzu sorát súlyos tévedésnek bizonyult. Ráadásul elsőként a 8-t dobta el, pedig a 9 talán valamivel értelmesebb lett volna. RON!
Yuuki győztes sora:東東東東 ④⑤⑥ 七七七 789 ⑧⑧
2 yakuhai, 4 dora, összesen 6 han, osztói haneman 18000 pont.

14:00
Yuuki mondott riichi-t miközben eldobott egy ④-t, és mindez még mindig a kelet 1. körben történt úgy, hogy Yuuki közben két bónusz kört is megnyert, úgyhogy ez már a harmadik ráadás volt. Ilyen lehengerlő bekezdés láttán érthető, hogy miért vágtak az ellenfelei olyan döbbent arcot.
Dora indikátor kövek:北八
Youko kövei (húzás után, dobás előtt):一二三四567⑤⑥⑦⑨中中中
A ⑨-t eldobva ez tenpai lenne, Youko meg is fogta egy pillanatra a ⑨-t, de végül a 二-t dobta el és arcát a kezébe temetve átkozta a sorsot, hogy Yuuki miatt ennyire defenzíven kell játszania. Mindenesetre viszonylagosan jó döntés volt a tenpai megbontása ezúttal, mert így nem Youko kapott ron-t, hanem Yuuki húzta be a kör végén a tsumót.
Yuuki kövei:④⑤⑥ ⑦⑧ 22 456 四五六 (az 五 az piros)
Yuuki húzása:⑥
Ideális három oldalon nyitott várólista ③⑥⑨, amiből Yuuki a lehető legnagyobb pontértéket hozta ki azzal, hogy éppen a ⑥-t húzta be közülük.
Tanyao (1 han), pinfu (1 han), sanshoku (2 han), riichi (1 han), ippatsu (1 han), tsumo (1 han), 1 dora. Összesen 8 han, baiman 3x8000 plusz 3x300 (a bónusz körök miatt) vagyis +24900 pont Yuukinak, és -8300 a többieknek.
Lássuk feltételes módban, mi lett volna, ha Youko a ⑨-t dobja el, és Yuuki rámegy a ronra. A győztes sor ez esetben így alakult volna:④⑤⑥ ⑦⑧⑨ 22 456 四五六. Csak két han (a tsumo és a tanyao) esne ki így a fentebb leírtakhoz képest, amivel a mahjong haneman lenne. Tehát mondhatjuk azt, hogy Youko itt megtakarított magának 10600 pontot azzal, hogy nem egyedül kellett fizetnie 18900-at, hanem hárman fizettek fejenként 8300-at.

16:14
Ekkor már Mako volt játékban, de a dramaturgia itt úgy kivánta, hogy az események legyenek felpörgetve ezért csak Mako egymás utáni győztes sorait láthattuk.
-Dél 2. kör-
Mako kövei:111 22 345 456 78
? dobása:9
Dora indikátor kövek:6中
Riichi (1 han), chinitsu (6 han), 1 dora, vagyis 8 han, baiman, 16000 pont.
-Dél 3. kör-
Mako zárt kövei:②④ ⑤⑥⑦ ⑥⑦⑧ ⑦⑦
Mako nyitott kövei:南南南
? dobása:③
Yakuhai (1 han), nyitott honitsu (2 han), a három 南 miatt 30 fu megvan, tehát 30 fu/3 han, 3900 pont.
-Dél 4. kör-
Mako kövei:123 234 78 88 白白白
Mako húzása:9
Dora indikátor kövek (a mangából kinézve):9五
Riichi (1 han - szintén a mangából kinézve), tsumo (1 han), yakuhai (1 han), honitsu (3 han), 1 dora, 7 han, haneman, 12000 pont.

Más.
Ryuumonbuchi Touka "desuwa" számláló: 4 (3:47, 6:55, 19:06, 21:10).

---

Az alkalmazott rövidítések a kövekhez:
pinzu: ①②③④⑤⑥⑦⑧⑨
souzu: 123456789
manzu: 一二三四五六七八九
sárkányok: 中白発
szelek: 東南西北

Hozzászólás (0)

Saki 5. rész

2009.05.04. | írta: paTKany | téma: Saki | 3619 olvasás
エロい
Csak félig merte nézni a Nodoka-csupaszítást.
Mai victim.

Kinevették Nodokát a pingvin miatt.
Kínzás ide vagy oda, azért itt szívesen lennék Kyoutaro helyében.
Nem gondolta volna, hogy matekpéldákkal kell majd fejlesztenie a koncentrációs képességét.

Nagy terhet cipel az a pingvin.
STUPID LENS FLARE
Yuuki és a rákocska

11:45
Nodoka kicsit elbambult a számítógéppel szenvedő Saki látványán, talán ez lehetett az oka annak, hogy eldobott egy 中-t egy olyan szituációban amikor azt nem kellett volna. Fél perccel korábban ugyanis láthattuk a játszma dora indikátor köveit.
Dora indikátor kövek:④発
Eddig nem nagyon láthattuk Hisát játszani, de most apró ízelítőt kaptunk az ő stílusából is. Hisa a dora kövek specialistája, és azok valamilyen okból kifolyólag ragadnak is hozzá. Most is akadt nála éppen két darab 中, úgyhogy simán lecsapott egy PONnal Nodokáéra is. A yakuhai és a 3 dora miatt már egy mangant minimum el tudott volna érni Hisa, ha nyer. De, mint kiderült a többi kő sem volt értéktelen a kezében, úgyhogy a másik elbambuló Kyoutaro súlyos árat fizetett.
Kyoutaro dobása:⑨
Hisa kövei:中中中 ⑤⑤⑤ ⑥⑥ ⑦⑧⑨ ⑨⑨ (amelyek közül kettő piros ⑤)
Yakuhai 1 han, nyitott honitsu 2 han és 8 dora ami összesen 11 han sanbaiman. Ez osztónak (aki ezúttal Hisa volt) 36000 pont.

12:20
Saki kapott RONt egy online ellenfelétől.
Saki kövei:三四五七八③④⑤⑦⑧8中中
Saki dobása:④
Saki ellenfelének kövei:888 五五五 ⑤⑥ 44 567
Dora indikátor kő:7
Két dolgot nem értek ezzel kapcsolatban. Az egyik, hogy miért a ④-t dobta itt el Saki. Igaz, hogy a 8 az dora, de az ellenfelénél már kinnt volt a másik három belőle pon-ban és Saki már korábban elhajigálta a 9-it és 7-ből is volt szórva már az ellenfelei által, úgyhogy itt a 8 sokkal értelmesebb választás lett volna. A másik dolog meg az, hogy úgy néz ki Saki olyan szabályok szerint játszott online ami megengedi a nyitott tanyao-t. A 3 dora ide vagy oda ez csak akkor érvényes mahjong, ha a nyitott tanyao yaku-t ér. Ha ér akkor viszont megvan összesen 30 fu/4 han ami ron esetén 11600 pont osztónak és 7700 pont nem osztónak.

13:54
Saki húzott egy 9-t és mondott be vele egy KANt.
Saki kövei:9999 一二三 ②② ③④⑤ 35
Saki húzása a halott falból:4
Dora indikátor kő:3
Most sem maradtunk tehát rinshan kaihou nélkül. Két dora jött még hozzá (4, piros ⑤) és a 9-es kan miatt a fu értéke biztosan 40 felett van ezért a végértéke 4 han mangan, 8000 pont lesz.

Annyi megjegyzésem lenne még ehhez a részhez, hogy nagyon jót tett Yuuki karakterének az anime. A mangában sem volt vele bajom, de ott nehéz visszaadni jól a hiperaktivitását. Élvezetes volt látni, ahogy pörgött ebben a részben. Különösen azon szórakoztam jól amikor a háttérben kínozta Kyoutaro-t, azalatt amíg a többiek a kép fókuszában beszélgettek. Nameg az az arc se volt semmi amit Nodoka vetkőztetése közben vágott.

---

Az alkalmazott rövidítések a kövekhez:
pinzu: ①②③④⑤⑥⑦⑧⑨
souzu: 123456789
manzu: 一二三四五六七八九
sárkányok: 中白発
szelek: 東南西北

Hozzászólás (0)

Saki 4. rész

2009.05.01. | írta: paTKany | téma: Saki | 4295 olvasás
Nem kell ide yuri szemüveg, ennél mélyebben leszbikusnak lenni, már nem lehet.
だめぇぇぇ
Könnyes szemei ellenére Yuuki szerintem szerette volna, ha Kyoutaro tovább megy.

Napszemüveges afroamerikai férfi, az alsó ajkába harap.jpg
だじぇ〜
/me on the right

Kyou-t Yuuki bugyija se érdekelte, ha visel olyat egyáltalán.
Special FX 1. - villámlás
Special FX 2. - szél

15:50 - Csak ez az egy parti (egy Dél 4. kör, vagyis befejező játszma) volt a részben ahol a kövek is látszottak, úgyhogy vizsgáljuk meg kicsit részletesebben.
Fujita-pro kövei amikor először láthattuk őket:八八2222347③④⑤⑥
Dora indikátor kő:4
Fujita-pro húzása:②
A 7-et eldobva tenpaiba került Fujita, de nem mondott be riichi-t, úgyhogy ebben a kézben csak akkor van yaku ron esetén, ha tanyao-ra megy ki ④-el vagy ⑦-el, tsumóhoz jó az ① is. De nem akart még kimenni Fujita, mert a célja Nodoka (és Saki) tőrbe csalása volt (erre "szerződött" Hisával). Mako meg is lepődött a riichi hiányán, mert olyan esetben ahol 3 kő is jó a mahjonghoz azért a profi játékosok is be szokták mondani.
Mindenesetre a kör ment tovább és a Fujitával szemben ülő Anonymous játékos lett az aki először riichit mondott, miközben eldobott egy ⑤-t. A kör körbement, azt nem láttuk, hogy Fujita mit húzott, de Nodoka köveit viszont igen.
Nodoka kövei:②②④⑤⑥三四四五六578
Nodoka húzása:八
Nodoka dilemmában volt, manzu követ nem mert eldobni, mert Saki még egyet sem dobott el korábban, a piros 5 szóba se jöhetett a dupla dora mivolta miatt. A 7-t és a ④⑤⑥ sort meg kellene tartania, ha akar még csinálni valamit a köveiből (mondjuk az a tény, hogy három darab 6 is az elszórt kövek között volt, már nem sok mindenre predesztinálta Nodoka köveit), úgyogy maradt a 8 és a ② lehetséges választásnak. Nodoka habozott, és rosszul választott. A 8-t kellett volna itt eldobni, mint később kiderült (mindenesetre az a ② felkeltette kicsit Fujita-pro érdeklődését).

Saki kövei:南南南北北二二二三四五七九
Saki húzása:③
Dupla yakuhai + honitsu tenpai, de Saki esetében érthető, hogy miért nem mondott riichi-t. Zárt 八-ra várakozni elég vékony lett volna úgy, hogy nem bonthatja meg veszély esetén a kezében levő sort. Saki szokásához híven a halott falból akarta a szükséges 八-t, okkult tudásával érezte is, hogy ott van az ami kell neki. (A másik háromra nem is volt esélye, Nodoka nem dobta volna el, Fujita-pro meg még kevésbé.)
Saki eldobta a felesleges ③-t, Fujita következett, aki magabiztos profiként, hozzálátott fiatal ellenfelei sárba tiprásához. Húzott egy 5-t ami ugyan nem piros színű volt, de az indikátor miatt dora így is, tehát érthető, hogy nem akarta eldobni (lehet Anonymous éppen arra várt volna). Ellenben azt már nem értették a játékostársai, hogy miért mondott kan-t amikor az osztó (anon) riichi-ben van. Az egekbe lehet tolni az ellenfél esetleges mahjongjának az értékét feleslegesen bemondott kan-okkal, a növekvő számú dora indikátorok miatt. Csakhogy ez a kan nem volt felesleges, és Sakinál az első meglepetést gyorsan felváltotta a rettegés, mert megértette, hogy itt a "kicsinálásukra" játszanak. :)
A kannal tehát Fujita-pro elsüllyesztette Saki tenpaiját azzal, hogy kiszedte a 八-t a halott falból, eldobta a ⑥-t, és ezzel átalakította a kezében lévő korábbi tenpait egy újra ami így nézett ki:
八八八 2222 345 ③④⑤ ②
Ilyet nem szokás csinálni, átalakítani egy majdnem tökéletes ①④⑦-es várólistát egy szimpla ②-re, de itt látszik az ami megkülönbözteti az amatőr játékost a profitól. A profinak fel kell ismernie ellenfele testbeszédéből, a pillanatnyi játékából annak gyengeségeit, hogy kihasználhassa azokat. Jelen esetben Fujita megérezte Nodokában a habozást amikor meg kellett bontania egy már majdnem összeállt sort, és jól sejtette, hogy Nodoka nem fog gondolkodni amikor legközelebb ②-t (ami korábban nem kellett senkinek) dob.
RON!
Nem egy értékes sor, mindössze egy tanyao és egy dora van benne, 60 fu/2 han=3900 pont, de itt és most pont ennyi kellett neki a végső győzelemhez.

Lássuk mi lett volna ha Saki húz egy 南-t:
南南南南 北北 二二二 三四五 七九 +八 a halott falból
Dupla yakuhai 2 han, honitsu 3 han, rinshan kaiho 1 han, tsumo 1 han, összesen ez 7 han alapból, de láttuk azt is, hogy mi lett volna a második dora indikátor (西) a kan után, ami miatt +2 dora vagyis 9 han baiman lett volna. Azzal a 16000 ponttal Saki simán nyert volna.

Természetesen Nodoka és Saki nem felejtettek el mahjongozni a 3. és a 4. rész között, csak annyi történt, hogy pont kijött mindkettőjüknek egy-egy gyengesége. Nodoka az internetes mahjongban számít igazán győztesnek ahol a játékosok nem látják egymást. Meg kell tanulnia, ugyanolyan nyugodtnak és racionálisnak lenni, mint a számítógép mellett. Saki pedig szimplán betojt az ellenfele játékerejétől, tele gatyával (attól függetlenül, hogy ebben az animében mintha nem viselnének alsóneműt - paTKany megj.) pedig semmilyen sportban nem lehet kifutni győzelmi eséllyel a játéktérre. Könnyen korrigálható problémákról van tehát szó, amelyek helyrehozatalára majd lehetőség is nyílik a következő onsen fans... edzőtábor epizódban.

---

Az alkalmazott rövidítések a kövekhez:
pinzu: ①②③④⑤⑥⑦⑧⑨
souzu: 123456789
manzu: 一二三四五六七八九
sárkányok: 中白発
szelek: 東南西北

Hozzászólás (1)